Schrijven op de tast

Yentl van Stokkum - 14 mei 2020

'Probeer terug te gaan naar een moment en hoe de stof toen voelde. Als je dat goed doet, kun je in 10 minuten een mooie scene schrijven,' aldus Yentl.

Om de komende tijd quarantaineverhalen te verzamelen, vragen we verschillende schrijvers om een online workshop te geven. Eerder gaf Corinne Heyrman een workshop dagboek schrijven. In deze tweede workshop kun je samen Yentl van Stokkum gaan schrijven aan de hand van stofjes. Ga aan de slag met stofjes bij jou in huis en leer hoe je de wereld om je heen op een nieuwe manier kan beschrijven. Kijk de video, schrijf, pauzeer de video, schrijf, klik de video weg, schrijf, kijk de video opnieuw en schrijf. Beschrijf alleen een stofje of vorm het om tot een scène, het is aan jou. Duik erin hoe jij wilt!

 

 

Ben je tevreden met het eindresultaat? Stuur dat dan naar myrna@denieuweoost.nl. Wie weet delen we jouw inzending op Notulen van het Onzichtbare. Veel schrijfplezier!

‘Geef jezelf een paar minuten. Probeer de stof te vergelijken met andere objecten. Wees specifiek, nauwkeurig en gedetailleerd. Lees je tekst hardop voor, soms hoor je aan de klank van de woorden al of iets hard of zacht is.’

Klik door voor een overzicht van de tot nu toe verschenen workshops en inzendingen.

Yentl van Stokkum schrijft poëzie, proza en toneel. Ze studeerde af aan HKU Writing for Performance en werd geselecteerd voor het talentontwikkelingstraject Slow Writing Lab. Haar werk is te lezen op onder andere Sample Kanon en Hard//hoofd. Gedichten van haar hand werden opgenomen in de bundel Nyx door Uitgeverij Chaos. Yentl droeg onder andere voor in Perdu, op het Betweterfestival, Dichters in de Prinsentuin, het Nijmeegs Boekenfeest en Lowlands. Als toneelschrijver schreef Yentl voor Studio Figur, De Orde van de Dag, HNTjong en werd in 2019 de door haar geschreven voorstelling Chimo zei Lila genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. Yentls debuutbundel Ik zeg Emily verschijnt op 17 maart bij Hollands Diep en onderzoekt de grens tussen poëzie en séance aan de hand van het leven en werk van Emily Brontë. (Foto door Gaby Jongenelen.)