Wintertuin tipt (7)

Max Hermens
, Noortje Kessels
 - 14 mei 2020

Wij vroegen de makers en medewerkers van De Nieuwe Oost | Wintertuin hoe zij hun tijd doorkomen in thuisisolatie

Vanaf nu vind je op Notulen van het Onzichtbare elke week de beste tips voor als je thuis moet blijven maar niet wil sterven van verveling. Klik door naar de rest van de tips.

 

Noortje Kessels tipt de corona-editie van Dit is Nu

Ik ben opgeleid als literatuurwetenschapper en als socioloog. In mijn werk bij Wintertuin heb ik die twee vakgebieden prima kunnen verenigen. (Ik word weleens de opbouwwerker van Wintertuin genoemd.) Waar mijn sociologenhart sneller van gaat kloppen dat is het werk van maker Jantine Wijnja. Zoals Dit is Nu: haar meerjarig, multidisciplinair project dat in kaart brengt hoe Nederland aanvoelt voor wie zich hier bevindt.

Een week of zes geleden initieerde Jantine Wijnja een corona-editie van Dit is Nu. Omdat, zoals ze zelf zegt, voor iedereen de werkelijkheid van nu een andere is dan die van een paar maanden geleden. Soms is dat eng, soms mooi, soms verrassend of juist saai. Soms eenzaam. We weten niet hoe het verder gaat. Wel dat de wereld ná corona anders zal zijn. Straks ontstaat nu om ons heen.

Om in kaart te brengen wat wij samen zien, stelde Jantine twee korte vragenlijsten op: deel 1 en deel 2. Doe vooral mee als je wilt, deelname is anoniem.

En de resultaten daarvan, die vind ik dus prachtig. Jan Klug heeft in allerijl een fijne pagina gemaakt waarop de tot nu toe vergaarde antwoorden een voor een terug zijn te lezen. Op de pagina klikken = een nieuw antwoord lezen. En dat is zeer verslavend, kan ik je vertellen.

 

 

Max’ minimale samenvatting

Heb je niet de moed om al die super dikke klassiekers uit te lezen? Max Hermens¬†got your back! Hij vat speciaal voor jou de essenti√ęle verhalen samen, zodat je toch kunt opscheppen tijdens je eerstvolgende videoborrel. Deze week een van de meest onuitgelezen boeken op de leeslijst, Het verdriet van Belgi√ę:

Er loopt een dunne lijn tussen fantasie√ęn en leugens: voor je eigen vermaak verzin je een engel, of een land, een vijand.

 

 

 

Noortje Kessels werkt sinds 2009 bij De Nieuwe Oost | Wintertuin in Nijmegen. Ze studeerde sociologie en literatuurwetenschap. Bij De Nieuwe Oost | Wintertuin is Noortje onder andere projectleider van het Productiehuis voor Ouderen en Verhalen, dat ontmoetingen initieert tussen makers en oudere mensen, talentontwikkelingsprogramma‚Äôs biedt aan tachtigplussers, en verzorgingshuisbewoners een podium geeft voor hun verhalen (o.a. met het Groot Letterfestival en het Verhalenhuis). Ook was Noortje projectleider van de eerste editie van Wintertuins Europese talentontwikkelingsprogramma CELA: Connecting Emerging Literary Artists, dat talentvolle literaire makers nieuwe strategie√ęn biedt voor schrijven, publiceren en promoten in Europese context. Noortje volgt momenteel de cursus Inclusief Leiderschap bij de Academie voor Cultuurmanagement. Naast haar werk bij Wintertuin zit Noortje in het dagelijks bestuur van Christine Ottens stichting Blocknotes, voor schrijfgroepen met gevangenen. (Foto: Joke Schut)

Max Hermens is schrijver en letterkundige. Zijn werk verscheen onder andere in De Gids, Das Magazin, Rekto:Verso, deFusie, op Hard//hoofd, Tijdschrift EI, Tijdschrift 21, De Internet Gids en De Optimist. Zijn chapbook Toch zonken ze niet, een verhalenbundel, verscheen bij Wintertuin Uitgeverij. Hij schrijft vaak over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Hij heeft onlangs getekend bij Ambo Anthos en schrijft daar zijn debuutroman. (Foto door Wouter le Duc.)