WT-sessie | An Artist’s Duty #4

Simone Atangana Bekono  - 24 maart 2021

Over engagement, dichterlijke vrijheid en de ontwikkeling van kunstenaarschap

Voor de¬†Wintertuinsessies¬†vroegen wij Simone Atangana Bekono haar ideale talkshow samen te stellen. Het resultaat is een reeks van drie podcastafleveringen waarin Simone in gesprek gaat met Alfred Schaffer, Daphne Huisden en Radna Fabias. De gesprekken gaan over engagement, dichterlijke vrijheid en de ontwikkeling van kunstenaarschap naar aanleiding van twee uitspraken van Nina Simone. Moet je ‚Äėcompleet jezelf zijn‚Äô en het publiek dwingen middels die hyperindividuele expressie naar zichzelf te kijken? Of is het de taak van de maker om te reflecteren op wat zich in de (politieke) wereld afspeelt en ge√ęngageerd zijn? In deze epiloog reflecteert Simone op de gesprekken.¬†

Foto door Bianca Sistermans 

 

 

Deze podcast werd gemaakt door Simone Atangana Bekono en De Nieuwe Oost | Wintertuin. Montage en mixage door Corinne Heyrman. Met dank aan Dennis Gaens voor de technische ondersteuning. Deze Wintertuinsessie werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Nijmegen en Lira Fonds.

 

Wintertuinsessies

De Wintertuinsessies zijn een reeks literaire talkshows waarin makers de kans krijgen om hun ideale avond samen te stellen. Iedere talkshow heeft een eigen host, thema en locatie. De makers, deels afkomstig uit de talentontwikkelingstrajecten van De Nieuwe Oost, worden bij het maken van deze literaire talkshows inhoudelijk en productioneel ondersteund en begeleid.

Simone Atangana Bekono studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Wintertuin Uitgeverij in samenwerking met Lebowski Publishers. Simone trad op tijdens de Nacht van de Po√ęzie, het Wintertuinfestival, Read my World en Winternachten. Ze werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers in zes Europese landen. Ze leverde bijdragen aan Zwart en Hoe het voelt om van kleur te zijn. In 2018 werd hoe de eerste vonken zichtbaar waren bekroond met de Po√ęziedebuutprijs Aan Zee en nam Simone deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. In 2019 was Simone writer-in-residence van de Gentse Kunstinstelling Vooruit. In 2020 verscheen how the first sparks became visible bij The Emma Press, en bij Lebowski Publishers Simones debuutroman Confrontaties, die vier sterren kreeg in de Volkskrant. (Foto door Bianca Sistermans.)