Millions of bacteria are getting lost in my body

Merel van Slobbe
, BrakeFast
 - 21 maart 2021

Samenwerking tussen een schrijver en een producer

Talkpoeder is van origine een live performance waarbij schrijvers en muzikanten elkaar op het podium ontmoeten. Iedere editie worden nieuwe schrijvers en muzikanten aan elkaar gekoppeld en improviseren zij met elkaar op het podium. De schrijvers dragen voor uit eigen werk, de muzikanten leggen er een tapijtje van muziek onder. Op die manier versterken beide praktijken elkaar en leren de makers hun werk met een nieuwe blik te benaderen. Op 17 maart presenteerde De Nieuwe Oost een heuse Talkpoeder ep met daarop de vijf duo’s die al langere tijd samenwerken binnen dit project. De komende weken stellen we ze aan je voor, met vandaag Merel van Slobbe en BrakeFast. Luister de hele Talkpoeder ep op Spotify of klik door naar de andere Talkpoederduo’s.

 

 

MEREL VAN SLOBBE Ik vond het erg leuk om met Christijn/BrakeFast samen te werken! Het combineren van tekst en muziek was voor mij een nieuwe ervaring. Christijn en ik hebben veel geëxperimenteerd met de interactie van tekst en muziek. Het was leuk om te zien wat voor effect de muziek op de tekst heeft, en andersom. We wilden ervoor zorgen dat de muziek op sommige momenten de tekst ondersteunt en op andere momenten juist iets heel nieuws toevoegt. Ook ben ik me in mijn schrijfproces (en voordrachten) nog wat meer bewust geworden van ritme/muzikaliteit.

CHRISTIJN WINKELMOLEN AKA BRAKEFAST Mijn doel bij dit project was om het gevoel dat de teksten bij mij oproept uit te drukken in geluiden. Normaal gebruik ik meer vrolijke geluiden in mijn productie maar bij deze teksten heb ik voor een meer ambient geluid gekozen met uitgerekte klanken. Dit paste naar mijn idee beter bij de beleving van de tekst. Door gedetailleerde achtergrondgeluiden te combineren, heb ik een setting gecreëerd die voor mijn gevoel bijvoorbeeld past bij een (borrelend) paars moeras. De samenwerking met Merel ervaar ik als prettig. Voor mijn gevoel geven we elkaar de ruimte om het project op onze eigen manier in te vullen en hierdoor krijg je een unieke mix van creativiteit!

 

 

Millions of bacteria are getting lost in my body

Heidi Montag ligt in een gouden bikini
aan de rand van een zwembad

ze kijkt recht de camera in
ze zet haar zonnebril op haar hoofd en zegt:
dit is een warme planeet
ik ben alleen nog maar de oppervlakte waar de zon mij raakt

in Heidi Montags lichaam wonen miljarden bacteriën
het bevat tien keer meer bacteriën dan dat het cellen bevat

er groeien kleine tentakels uit haar vingertoppen
ze is al bijna iets anders en dit is nog maar seizoen 2

haar vingernagels veranderen in parelkleurige schubben
een voice-over zegt: Heidi Montag deelt zestig procent
van haar DNA met goudvissen

de huid van Heidi Montag begint te borrelen

en heel langzaam smelt ze weg, tot er niets anders overblijft
dan vloeibaar goud, een klein gouden moeras
aan de rand van het zwembad en miljarden bacteriën
verdwaald in het gesmolten lichaam van Heidi Montag

I undress myself in front of the mirror
millions of bacteria are getting lost in my body
there’s no way out

I want somebody to touch me
I want to drink freshly squeezed orange juice
I want someone to comment on the colour of my eyes
in an unexpected and non-cynical way
I want someone to compliment me on my market value
I want to be a tiger and parade my fur in front of my trainers
I want to be a reality star and drink champagne
and wear a golden cocktail dress with stains
from either semen or lemon mousse

I’m not here to make friends
I’m here to survive the apocalypse

I want to be a holiday resort for visiting bacteria
I want smell tentacles growing from my fingertips

I share 61 percent of my DNA with fruit flies
my body contains more bacteria than it contains cells

I want to be the soft version of something else

 

Christijn Winkelmolen aka BrakeFast uit Nijmegen produceert sinds 2012 tracks en bracht het afgelopen jaar twee tracks uit, waarvan Chirp er één is. Met  20.000 views op YouTube en 11.000 plays op Soundcloud heeft dat nummer al aardig wat belangstelling geoogst. Het recept? Energieke, ‘uplifting’ tracks waarbij het ritme zeker niet altijd een four-to-the-floor hoeft te zijn. Christijn wordt erg geïnspireerd door wat er mogelijk is met future bass en trap. In zijn eigen muziek ‘lab’ smeedt hij allerlei invloeden aan elkaar en experimenteert hij flink met de grenzen van genres. Het zal niet verbazen dat Christijn naast producer ook student biomedische wetenschappen is. Dit jaar gaat hij het experiment aan met het gebruik van live instrumenten en andere organische geluiden in zijn muziek.

Merel van Slobbe is schrijver en journalist. In 2019 verscheen haar chapbook Aan de rand van een lichaam bij Wintertuin Uitgeverij en in 2023 debuteerde ze bij de Arbeiderspers met haar bundel De maan schijnt feller in de metaverse. (Foto door Cornelia Bruinewoud.)