WT-sessie | An Artist’s Duty #3

Simone Atangana Bekono
, Radna Fabias
 - 22 januari 2021

Over engagement, dichterlijke vrijheid en de ontwikkeling van kunstenaarschap

Tijdens haar Wintertuinsessie gaat Simone Atangana Bekono in gesprek met schrijvers Alfred Schaffer, Daphne Huisden en Radna Fabias naar aanleiding van twee uitspraken van Nina Simone betreffende haar visie op haar kunstenaarschap. Moet je ā€˜compleet jezelf zijnā€™ en het publiek dwingen middels die hyperindividuele expressie naar zichzelf te kijken? Of is het de taak van de maker om te reflecteren op wat zich in de (politieke) wereld afspeelt en geĆ«ngageerd zijn? Deze gesprekken vormen een podcastreeks. In deze laatste aflevering gaat Simone in gesprek met Radna Fabias. En Radna leest het gedicht ā€˜Gedichtā€™ voor, van de Dominicaanse dichter Frank BĆ”ez, dat zij vertaald heeft naar het Nederlands.

Foto’s door Bianca SistermansĀ 

 

 

In Radna Fabiasā€™ poĆ«zie is er een sterke aanwezigheid van het onbesprokene: dat wat niet bovenaan de ladder staat, mensen die nooit aan het woord gelaten worden maar ook niet altijd geleerd hebben wat dan te zeggen. Simone is geĆÆnteresseerd in hoe Radna een plek creĆ«ert voor zowel engagement als allerindividueelste expressie.

Luister ook de afleveringen met Alfred Schaffer en Daphne Huisden. Alle afleveringen van deze reeks zijn ook te beluisteren op Spotify, net als de andere podcasts van Wintertuin.

 

Wintertuinsessies

De Wintertuinsessies zijn een reeks literaire talkshows waarin makers de kans krijgen om hun ideale avond samen te stellen. Iedere talkshow heeft een eigen host, thema en locatie. De makers, deels afkomstig uitĀ de talentontwikkelingstrajecten van De Nieuwe Oost, worden bij het maken van deze literaire talkshows inhoudelijk en productioneel ondersteund en begeleid.

 

Radna Fabias is geboren en getogen op CuraƧao. Ze studeerde af op de HKU in Utrecht en maakte haar debuut als dichter met de bundel Habitus, waar ze de C. Buddinghā€™ prijs, de Awater PoĆ«zie prijs, de Herman de Coninck prijs en de Grote PoĆ«zieprijs mee won. Ze werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2019. Fabiasā€™ poezie werd vertaald in het Engels, Frans, Italiaans en Spaans. (Foto door Bianca Sistermans.)

Simone Atangana Bekono studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Wintertuin Uitgeverij in samenwerking met Lebowski Publishers. Simone trad op tijdens de Nacht van de Poƫzie, het Wintertuinfestival, Read my World en Winternachten. Ze werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers in zes Europese landen. Ze leverde bijdragen aan Zwart en Hoe het voelt om van kleur te zijn. In 2018 werd hoe de eerste vonken zichtbaar waren bekroond met de Poƫziedebuutprijs Aan Zee en nam Simone deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. In 2019 was Simone writer-in-residence van de Gentse Kunstinstelling Vooruit. In 2020 verscheen how the first sparks became visible bij The Emma Press, en bij Lebowski Publishers Simones debuutroman Confrontaties, die vier sterren kreeg in de Volkskrant. (Foto door Bianca Sistermans.)