Wintertuin tipt (5)

Wout Waanders
, Max Hermens, Nathalie van de Loo
 - 25 april 2020

Wij vroegen de makers en medewerkers van De Nieuwe Oost | Wintertuin hoe zij hun tijd doorkomen in thuisisolatie

Vanaf nu vind je op Notulen van het Onzichtbare elke week de beste tips voor als je thuis moet blijven maar niet wil sterven van verveling. Klik door naar de rest van de tips.

 

Wout Waanders tipt De Nijmeegse Crisisraad

Aan het begin van de crisis schreef ik een stadsgedicht om de moed erin te houden. Omdat ik vond dat dat mijn taak is, als stadsdichter. Maar daarna dacht ik: wie zijn eigenlijk de mensen waar je naar toe gaat voor een rustgevend woordje? Voor een relativering? Voor een het-komt-wel-goed? Juist: senioren. En daarom ben ik met een groepje begonnen om crisis-advies in te gaan winnen bij mensen met levenservaring. Met invulbriefjes en een website. Omdat we hun stemmen nu zo lastig horen, en dat juist nu zo extra jammer is. Sebastiaan bouwde in no-time een site, agentschapper Jelko Arts ontwierp onder meer een hert voor onder de riem, en Willem Claassen en Bibliotheek Gelderland Zuid werkten het mee uit. Ondertussen stromen de reacties van ouderen binnen op www.nijmeegsecrisisraad.nl. In de Gelderlander en op Facebook en Instagram delen we de mooiste zinnen uit de adviezen. Ken je iemand met levenservaring? Stuur de site door! Zijn we heel blij mee.

 

Nathalie van de Loo tipt koken met mungbonen


Dichten is net als koken:
je pleurt maar wat in de pan
als je koken kan.

Riekus Waskowsky (1932-1977)

Een maand geleden besloot ik mijn dieet te beperken tot mungbonen, rijst en groenten en later ook andere peulvruchten. Deze beperkende regel had tot gevolg dat ik koken weer opnieuw moest uitvinden. En dat ik moest gaan plannen, want mungbonen moet je meestal 6-24 uur laten weken voordat je ze verwerkt in een gerecht. Niks niet “Je pleurt maar wat in de pan…”

Met een hernieuwde focus de kookboeken induiken, uren per dag ben ik er mee bezig en ik vind het heerlijk, net als mijn huisgenoot die erg blij is met de resultaten!

Mijn favoriete kookboek kun je bestellen bij je favoriete boekwinkel of bij de leukste kookboekenwinkel van Amsterdam.  Het lekkerste recept uit dit boek vind je hier. In het recept wordt de asafoetida weggelaten, terwijl dat ervoor zorgt dat de luchtkwaliteit van de bonen vermindert (het chili-con-carne-effect). Knoflook doet hetzelfde, dus dat kun je ook gebruiken.

Ik heb ontdekt dat het brood luchtiger wordt met mungbonen:

  • 1/3 deel mung dahl
  • 1/3 deel mung chilka
  • 1/3 deel hele mungbonen.

De dahl en chilka naweken en afgieten, in een blender met 70 ml handwarm water glad maken. De hele mungbonen met 50 ml grof malen, vervolgens samenvoegen.

Eet smakelijk!

 

Max’ minimale samenvatting

Heb je niet de moed om al die super dikke klassiekers uit te lezen? Max Hermens got your back! Hij vat speciaal voor jou de essentiële verhalen samen, zodat je toch kunt opscheppen tijdens je eerstvolgende videoborrel. Deze week heeft hij Robert Musils De man zonder eigenschappen voor je:

‘Na 1344 pagina’s weet hij het nog steeds niet.’

 

max-1.jpgMax Hermens schrijft verhalen en essays. Zijn werk verscheen onder andere in Das Magazin, en op deFusie, Hard//hoofd en De Internet Gids. Hij droeg onder meer voor op het Valkhoffestival, festival De Oversteek en het Wintertuinfestival. Max’ verhalen gaan over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Die verhalen werden gebundeld in het chapbook Toch zonken ze niet dat in het najaar van 2019 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij. Daarnaast studeerde Max literatuurwetenschap, hij kan vol overgave vertellen over de vele werken uit de literatuurgeschiedenis. maxhermens.com (Foto door Gaby Jongenelen.)

 

Nathalie van de Loo is boekhouder bij De Nieuwe Oost | Wintertuin en houder van boeken. Zij heeft een bibliotheek met ca. 3000 boeken, waarvan het merendeel romans uit de nalatenschap van haar man Wick van der Vaart die in 2017 overleed. Naast romans weerspiegelen de boeken de levensloop van Nathalie: kookboeken, boeken over ayurveda (ja, ook in het Sanskriet), boeken over (klassieke) muziek, partituren (zang), fotografie, filosofie, boeddhisme, religie, rouw en verlies, kraamzorg en bedrijfskunde (waarin ze is afgestudeerd). 

Wout Waanders schrijft poëzie en proza, en is een begenadigd performer. In 2019 en 2020 is hij stadsdichter van Nijmegen. Zijn werk verscheen onder meer in Hollands Maandblad, Das Magazin, DW B en NRC Handelsblad. Daarnaast is hij ook op podia te vinden met Boyband, een vijfkoppige literaire boyband, en met electro-formatie Staatseinde. In 2015 werd hij geselecteerd voor het Slow Writing Lab, en in datzelfde jaar verscheen bij Wintertuin Uitgeverij zijn chapbook Olifantopia, een kruising tussen een dichtbundel en een pretpark. Zijn debuutbundel Parkplan verscheen in het najaar van 2020 bij Uitgeverij De Harmonie. Parkplan won de C. Buddingh'-prijs, en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. (Foto door Studio Schulte Schultz.)