Kettinggedicht

Dit is een samenwerking
, Merlijn Huntjens, Jo-An, Monique Hendriks, Jelmer van Lenteren, Marc van der Holst, Joost Oomen, Willie Darktrousers, Gido Lahuis, Maud van Maarseveen, Marloes van Dijk, Nicole van den Berg, Sito Wijngaarden, Cote Create
 - 23 april 2020

Het resultaat van drie weken lang mailen tussen dertien gelukkige dichters die allemaal één regel schreven

De kettingbrief heeft een slecht imago overgehouden aan de digitale revolutie en de wilde verspreiding van virussen die daarmee gepaard ging. But no more! De enige nog verantwoorde en 100% virusvrije manier om de digitale kettingen te redden anno 2020 is middels de poëzie! Geen exponentieel gekopieer maar drie weken lang mailen tussen dertien gelukkige dichters die allemaal één regel schreven, met een prachtig samengesteld gedicht als resultaat.

 

Kettinggedicht

Ga alsjeblieft het bos in.
De paddenstoelen aan je plafond blijken niet eetbaar.
Je leef maar één keer, soms anderhalf, als je pech hebt.
Wie zwijgt, stemt toe, wie zegt dat ‘ie toestemt, zwijgt niet.

Dan, ineens, als uit de diepte: geluid van kikker
als een CV-ketel die zijn ogen opendoet.
pruttel de pruttel de pruttel, hou je adem in
en blaas uit over de lege honingraten
het geeft me de mogelijkheid om eens echt naar mijn eigen benen te kijken, ze zijn niet meer zoals ik dacht, maar groen, lang en als kauwgom zo elastisch.
ook als je dood bent vertel je over kevers en fotosynthese
maar nog steeds kraakt je kantoorrug harder dan de takken op de grond.

Het is tijd om de roze koeken te kopiëren
en de mist je gedachten te laten bedekken totdat je je adem verliest.

 

Collage door Marc van der Holst bij samengesteld gedicht
Collage door Marc van der Holst

 

Wie schreef wat

MERLIJN | Ga alsjeblieft het bos in.
JO-AN | De paddenstoelen aan je plafond blijken niet eetbaar.
MONIQUE | Je leef maar één keer, soms anderhalf, als je pech hebt.
JELMER | Wie zwijgt, stemt toe, wie zegt dat ‘ie toestemt, zwijgt niet.

MARC | Dan, ineens, als uit de diepte: geluid van kikker
JOOST | als een CV-ketel die zijn ogen opendoet.
WILLIE | pruttel de pruttel de pruttel, hou je adem in
GIDO | en blaas uit over de lege honingraten
MAUD | het geeft me de mogelijkheid om eens echt naar mijn eigen benen te kijken, ze zijn niet meer zoals ik dacht, maar groen, lang en als kauwgom zo elastisch.
MARLOES | ook als je dood bent vertel je over kevers en fotosynthese
NICOLE | maar nog steeds kraakt je kantoorrug harder dan de takken op de grond.

SITO | Het is tijd om de roze koeken te kopiëren
COTE | en de mist je gedachten te laten bedekken totdat je je adem verliest.

 

Wil jij ook een kettinggedicht beginnen? Stuur één zelfgeschreven dichtregel door naar een collega-schrijver met de vraag of diegene óók een regel wil toevoegen. Die persoon vraagt een derde schrijver met alle eerdere schrijvers op cc en dat gaat zo door totdat een gedicht ontstaat. Is jullie gedicht klaar? Mail dit dan naar myrna@denieuweoost.nl, wie weet zien jullie je gedicht hier terug.

 

Merlijn Huntjens is dichter en samen met Nina Willems (theater)maker bij collectief PANDA. In 2017 en 2018 was hij Stadsdichter van Heerlen. Merlijn zit in een talentontwikkeltraject bij De Nieuwe Oost | Wintertuin.

Jo-An is dansdocent, beweger, maker, performer & poëet en het liefst combineert zij dit alles de godganse dag in al haar werk.

Monique Hendriks is schrijfster, actrice en wetenschapper, maar haar grootste talent is misschien wel het ontduiken van hokjes. Je zou het dappere experimenten kunnen noemen, of gewoon bindingsangst voor de toekomst.

Marc van der Holst schrijft, dicht, tekent en maakt muziek. Hij schreef voor onder andere de achterpagina van de Volkskrant, en wekelijks kun je zijn werk lezen via de nieuwsbrief Vooral op dinsdagen (aanmelden via thom@denieuweoost.nl). Marc zit in een talentontwikkeltraject bij De Nieuwe Oost | Wintertuin.

Joost Oomen is dichter en schrijver. Momenteel werkt hij aan zijn debuutroman en aan een derde dichtbundel die bij Uitgeverij Querido gaan verschijnen. In 2020 verschijnt zijn chapbook De zon als hij valt in vertaling bij de Italiaanse uitgeverij Tunué. Joost zit in een talentontwikkeltraject bij De Nieuwe Oost | Wintertuin.

Kunstenaar/muzikant Willie Darktrousers maakt beeld en geluid, waarin hij onderzoekt wat animisme in deze tijd kan betekenen.

Gido Lahuis bezorgt groente in een auto.

Maud van Maarseveen is oprichter van en de spil achter het Groninger community radiostation Zomaar Radio. De Podcasts vliegen haar om de oren!

Nicole van den Berg is communicatiemedewerker bij een gamebedrijf in Leeuwarden. Daarnaast maakt ze korte verhalen, gedichten, Gimp-art en spaghetti.

Sito Wijngaarden is eindredacteur van cultureel tijdschrift de Moanneen publiceerde in verschillende tijdschriften en bloemlezingen. Sinds een paar jaar is hij ex-dichter.

Cote Create is de Stadskunstenares van Leeuwarden. Ze probeert de crisis een beetje te verlichten door mensen op allerlei verschillende manieren te helpen.