Vrijhaven

Jordi Lammers  - 29 november 2019

Literaire notulen bij debat over gastvrijheid in het literaire veld

Donderdagmiddag 28 november vond er onder leiding van hoogleraar cultuur en inclusiviteit Liedeke Plate een debat plaats over gastvrijheid in het literaire veld. In het panel namen Writer in Residence Clarice Gargard, hoofd Creative Writing ArtEZ en directeur van De Nieuwe Oost | Wintertuin Frank Tazelaar, boekhandelaar Marischka Verbeek en literatuurwetenschapper Frederik Van Dam plaats. Jordi Lammers liet zich voor zijn literaire notulen inspireren door het debat.

 

Vrijhaven

Op het dek houd je een verrekijker vast. Kijk
zeg je. Met een beetje fantasie lijkt het
alsof de bomen naar ons zwaaien.

Je stopt je handen in je mouwen en wrijft
jezelf warm. Een klein, opgerold diertje
dat naar een winterslaap verlangt.

Je lacht en zegt iets dat door de wind wordt
meegenomen. Onze shirts bollen op en je haar
waait voor je ogen. Twee bomen

die ons welkom heten, de zon
als een flits op het water

Op de foto zal niemand zien
of we blij waren of verdrietig
of het schip aankwam of vertrok.

Alleen dat er twee mensen waren
die naar de haven keken.

 

Wintertuinfestival

Met fictie als gids navigeert het Wintertuinfestival door onze tijd. Samen met de schrijvers en kunstenaars die we uitnodigen en jou, onze bezoeker, proberen we de wereld te lezen en te bevragen. Elk jaar kiezen we een thema. Dit jaar is dat het begrip ā€˜gastvrijheidā€™. We zijn geĆÆnspireerd door de Amerikaanse schrijver en schilder John Berger, die de vraag stelde naar ’the storytellers responsibility to hospitality’. Welke verhalen zijn verwelkomend? Welke stemmen geef je aandacht? Wat is de rol van literatuur als het aankomt op het bieden van ruimte aan anderen? Schrijver Ali Smith zegt hierover: ‘In the very act of the telling of anything, and the listening to anything, from anyone else, there is a question of welcome.’ Het hele interview met Ali Smith (tijdens Passa Porta Festival 2019) lees je hier.

Jordi Lammers was in 2016 de campusdichter van de Radboud Universiteit. Hij publiceerde verhalen en gedichten in De Revisor, Op Ruwe Planken en bij De Optimist en schrijft essays voor Rekto:Verso. Je kon hem horen voordragen op de Nijmeegse Kunstnacht, het Nijmeegs Boekenfeest en het International Literature Festival. Samen met zijn broer Rindert vormt hij de tweekoppige band Benji - een samensmelting van muziek en poƫzie. Jordi zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. In november 2021 verscheen zijn chapbook Slaap lekker, Hiroshi Yoshimura, een bundeling van vijf korte verhalen waarin Jordi laat zien wat het betekent om ergens in te geloven. (Foto door Gaby Jongenelen.)