Terra

Lars Meijer  - 29 november 2019

Literaire notulen bij college van Dennis Storm

Donderdagavond 28 november gaf Dennis Storm een college over minimalisme en de klimaatproblematiek. Lars Meijer maakte literaire notulen met het college als vertrekpunt.

 

Terra

We waren langer opgebleven dan gebruikelijk om een documentaire te kijken over de aarde. De beelden werden ondersteund door een voice-over van een bekende Franse zangeres, waar mijn vader een singeltje van heeft gehad. Ik kon mijn aandacht er niet bijhouden. Op straat klonk geluiden die ik niet kon thuisbrengen. Een hard, gorgelend geluid. Zouden er paarden door de straat worden gesleept?

De televisie toont beelden van een man die iets uit de vuilnis vist. Hij draagt een smoking en lijkt ten einde raad. Wie draagt hiervoor uiteindelijk schuld? Ik vraag of mijn vriendin nog iets wilt drinken, terwijl ik een schaaltje chips bijvul. Ze antwoordt niet. De man lijkt tevreden met zijn prijs. Ik denk terug aan mijn moeder. Op een gegeven moment wilde ze mijn knuffels weggooien. Ik was de container ingedoken, maar vond alleen mijn draak terug. De vleugels waren kapot. Ik wilde er niet meer mee spelen vanwege de stank.

Ik vraag aan mijn vriendin of ze vindt dat panda’s het recht hebben om te overleven, gezien ze laks zijn in het voortplanten. Er volgt een reactie over uitgestorven koala’s. En dat de pers hier aandacht aan zou moeten besteden. Ik zeg dat we elkaar niet helemaal goed begrijpen, maar ik word weer afgeleid door het geluid buiten de deur en de chips is weer op. De man op de televisie wordt geïnterviewd en zegt: ‘Every piece of trash is like an unnecessary stain on silence’.

Wanneer we in bed liggen, vraag ik of de verwarming hoger kan. Ik hoor hoe ze hoest, naar haar oordopjes reikt en vraagt of ik het ook hoor. Ik heb het koud, overweeg of ik een muts moet gaan dragen, maar er zijn ook truien, bijvoorbeeld. Het geluid neemt toe en de bel gaat. Mijn vriendin staat op. Vermoedelijk zijn er mensen buiten de deur, zegt ze. Laten we ze naar binnen vragen, zodat ze tussen ons in kunnen liggen.

 

Wintertuinfestival

Met fictie als gids navigeert het Wintertuinfestival door onze tijd. Samen met de schrijvers en kunstenaars die we uitnodigen en jou, onze bezoeker, proberen we de wereld te lezen en te bevragen. Elk jaar kiezen we een thema. Dit jaar is dat het begrip ‘gastvrijheid’. We zijn geïnspireerd door de Amerikaanse schrijver en schilder John Berger, die de vraag stelde naar ’the storytellers responsibility to hospitality’. Welke verhalen zijn verwelkomend? Welke stemmen geef je aandacht? Wat is de rol van literatuur als het aankomt op het bieden van ruimte aan anderen? Schrijver Ali Smith zegt hierover: ‘In the very act of the telling of anything, and the listening to anything, from anyone else, there is a question of welcome.’ Het hele interview met Ali Smith (tijdens Passa Porta Festival 2019) lees je hier.

Lars Meijer (1994) studeerde Creative Writing aan ArtEZ. Zijn werk verscheen o.a. in De Groene Amsterdammer en See All This en op Hard//hoofd, De Optimist en DIG. Hij is op YouTube actief als co-host van het literaire kanaal Poëzie & Pils. Daarnaast is hij onderdeel van schrijverscollectief Wildgewelf.