Vergezichten

Amara Youla  - 08 juni 2022

Voorproefje op het Vergezichtenfestival: Amara Youla beschrijft het azc waar hij woont

Op zaterdag 11 juni vindt het Vergezichtenfestival plaats in azc Grave. Tijdens dit bijzondere festival presenteren azc-bewoners en professionele schrijvers hun verhalen en gedichten aan bewoners en publiek van buiten. Voor jong en oud, iedereen is welkom! Hoe ziet het azc Grave eruit? Lees hieronder hoe bewoner Amara Youla het azc beschrijft waar hij woont.

 

Welkom in azc Grave!

Ik ben Amara Youla, een van de bewoners van het azc Grave. Op 11 juni 2022 gaan we een feest vieren in ons azc. Dit azc ligt tussen Velp (Brabant) en Grave op het platteland. In ons azc wonen tot zeshonderd mensen van verschillende nationaliteiten. Bij binnenkomst moet je je als bezoeker bij de receptie melden, daarna mag je naar binnen.

Naast de receptie aan de linkerkant zie je een oud gebouw waar wij ons COA kantoor hebben (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers). In dat gebouw, met de letter B, hebben wij ook GZA (Gezondheidszorg Asielzoekers), VWN (Vluchtelingenwerk Nederland), leslokalen, een speelkamer en een infobalie. Tegenover gebouw B zijn een paar huisjes waar sommige vluchtelingen met hun families wonen.

Aan de rechterkant achter het receptiegebouw hebben wij ons sportveld. Op dat veld kunnen wij als bewoners voetballen, basketballen en tafeltennis spelen en ook fitness doen. Ook aan de rechterkant nog, naast het speelveld, hebben wij een sportzaal.

Verder hebben wij in het azc zeven gebouwen waar mensen wonen, een speelpark voor de kinderen en een school voor minderjarigen, de ‘internationale schakel klas’ (ISK). Het gebouw van ISK is bij de linkerkant van het gebouw B. De kinderen die hier naartoe gaan, zijn gevlucht zonder ouders. Zij wonen allemaal in gebouw D.

Wij hebben ook magazijnen en een fietsreparatielokaal in gebouw K. Ieder gebouw wordt voor de duidelijkheid aangeduid met een letter. Alle gebouwen hebben twee verdiepingen, behalve gebouw D en F. Elke verdieping heeft vier units en elke unit heeft vijf slaapkamers, een woonkamer met keuken, een douche en een wc.

Zo ziet ons azc eruit.

Komt zaterdag 11 juni naar Vergezichtenfestival! Van 14.30 tot 20.30 uur. Geniet van een dag vol muziek, workshops, exposities, voordrachten en eten. Met optredens van Kimberley Agyarko, Rodaan Al Galidi, Wasim Arslan, Abdelkader Benali, Opoka Christopher, Matasyo Kagwa, John Kayongo, Jordi Lammers, Joke van Leeuwen, Leosscrew, Jaap Robben en Marjolein Visser! Tickets op www.vergezichtenfestival.nl

Amara Youla komt uit Guinee. Sinds 2015 woont hij in Nederland. Hij houdt van lezen, schrijven, basketballen en is graag in de natuur. (Foto: Handan Tufan)