TaalKunst | patroon

Merlijn Huntjens  - 10 augustus 2020

9 museumobjecten, 9 schrijvers

De Nieuwe Oost | Wintertuin slaat de handen ineen met Museum Het Valkhof en maakt een blikverrijkende route door de collecties archeologie, oude kunst en moderne kunst. Geïnspireerd door bijzondere topobjecten uit de museumcollectie presenteren negen schrijvers geheel nieuw werk. Neem de collecties met open/gesloten ogen waar, droom weg bij schilderijen of beelden uit andere tijden en vaar mee op de prachtige schrijfsels. (Vormgeving video door Nóra Békés.)

 

 

patroon

sebastiaan loopt wanneer het onbewolkt is ‘s ochtends
met een glas water en een bouwradio naar zijn tuin.

hij stopt bij de houten bank naast de dode boom
doet daar zijn werkschoenen en sokken uit, gaat zitten
drinkt het glas water in één keer leeg, schraapt zijn keel
en staart dan twintig minuten lang in de zon

totdat hij zwarte vlekken ziet.

sebastiaan is een soldaat in een bos. met zijn boog schiet hij pijlen
op een naakte man, vastgebonden aan een paal.
de naakte man kijkt omhoog alsof hij wacht op een redder

een hand of touwladder uit een helikopter

laat dan zijn hoofd terugkomen
en kijkt naar de schutter.

de lucht is wit en leeg.
sebastiaan ziet door de ogen van de naakte man
dat er een soldaat met een boog pijlen op hem schiet.
voor elke pijl die hem raakt ziet hij een nieuwe zwarte vlek in de lucht
totdat de lucht vol zwarte vlekken is.

 

Sint-Sebastiaan

Henrick van Holt (Kalkar, voor 1490-1545/46 Kalkar)
omstreeks 1520-1530

Een eikenhouten beeld van de heilige Sebastiaan uit het begin van de zestiende eeuw. De Romeinse militair Sebastiaan is volgens de legende een officier van de keizerlijke garde ten tijde van Diocletianus, in de derde eeuw. Dat was voordat het christendom als godsdienst werd erkend door het Romeinse Rijk. Toen aan het licht kwam dat Sebastiaan christen was, werd hij voor straf vastgebonden aan een boom en beschoten met pijlen. De martelaar wordt vaak afgebeeld als een schaars geklede, sierlijke jongeman. Het uitbeelden van Sebastiaan was een geliefde manier voor schilders en beeldhouwers om staand mannelijk naakt af te beelden. De sculptuur van Van Holt valt op door zijn afmetingen. Het is 115 cm hoog, groter dan de meeste beelden uit dezelfde periode.

 

Klik door naar Museum Het Valkhof en kom het werk ook een keer in het echt bekijken of klik door naar de andere TaalKunstwerken.

 

Merlijn Huntjens schrijft poëzie. In 2016, 2017 en 2018 stond hij in de finale van het NK Poetry Slam. Merlijn portretteert in zijn poëzie gewone mensen in ogenschijnlijk gewone situaties. Stiekem is de wereld bijzonder, magisch en vooral eeuwig maar dat hebben de personages in de gedichten niet door. Merlijns werk verscheen onlangs online op de Revisor en Tijdschrift Ei, en gedrukt in Kluger Hans. Hij is letterenconsulent bij de provinciale cultuurinstelling Huis voor de Kunsten Limburg en bedenker van de internationale poetry slam Borderlines in de Euregio Maas-Rijn. Verder is hij maker bij PANDA en VIA ZUID. Merlijn zit in een talentontwikkeltraject bij De Nieuwe Oost | Wintertuin. (Foto door Pascal Moors.)