TaalKunst | Any getting it

Merel van Slobbe  - 24 augustus 2020

9 museumobjecten, 9 schrijvers

De Nieuwe Oost | Wintertuin slaat de handen ineen met Museum Het Valkhof en maakt een blikverrijkende route door de collecties archeologie, oude kunst en moderne kunst. Geïnspireerd door bijzondere topobjecten uit de museumcollectie presenteren negen schrijvers geheel nieuw werk. Neem de collecties met open/gesloten ogen waar, droom weg bij schilderijen of beelden uit andere tijden en vaar mee op de prachtige schrijfsels. (Vormgeving video door Nóra Békés.)

 

 

Any getting it

als je goed luistert
hoor je olieverf fluisteren

als je goed luistert
hoor je stemmen

hoor je hoe geschiedenis
uit boeken tevoorschijn komt
hoe het zich van de bladzijden af rukt
en het stof van zich afschudt

het is nog niet te laat
om een revolutie te beginnen

om gaten in het asfalt te maken
om vuurwerk af te steken
op onverwachte momenten

om de etiquette te vergeten

het is nog niet te laat
om een klein dier te redden

om van gedachte te veranderen
om een barricade
in je slaapkamer te bouwen

de poriën in je huid
de holtes in je tanden
kunnen niet gevuld worden
door de vrije markt

als je goed kijkt
zie je hoe geschiedenis
tussen de lijsten vandaan klimt
uit het schilderij stapt
en voorzichtig door het museum loopt

hoe het zich uitkleedt voor de spiegel

als je goed luistert
hoor je olieverf schreeuwen

het is al bijna zomer
binnenkort zal niets meer breekbaar zijn

ik heb overal gezocht
en niets was zo zacht
als de revolutie

 

Any getting it

Iris Kensmil (Amsterdam, 1970)
Any getting it, 2004
oil on canvas, 150 x 200 cm

Het heeft Iris Kensmil altijd verbaasd: hoe weinig Nederland weet van de koloniale geschiedenis, de Zwarte strijd om gelijke rechten, de kunst en het ideeëngoed van de regio waar haar Surinaamse ouders vandaan komen. En dus portretteert de kunstenares voorvechters van de emancipatie, om zo de stereotypen over vrouwen en mensen van kleur te ontmantelen. In haar werk verbindt Kensmil de eurocentrische kunsthistorische canon met een Zwarte feministische tegencultuur, inhoudelijk én stilistisch.

Een aantal werken herinnert in stijl, kleur, tekst en onderwerpkeuze aan het werk van Afro-Amerikaanse kunstenaars die in de jaren zestig racisme, seksisme aan de kaak stelden en die belangrijke voorvechters van burgerrechten zoals de Black Panthers afbeeldden. In het schilderij Any Getting It (2004) zijn vier vrouwelijke Panthers afgebeeld; ze hebben hun arm strijdbaar opgeheven en hun open monden lijken protestkreten uit te stoten.*

 

Klik door naar Museum Het Valkhof en kom het werk ook een keer in het echt bekijken of klik door naar de andere TaalKunstwerken.

 

 

*Mirjam Westen, ‘Iris Kensmil toont rijkdom en reikwijdte van zwarte geschiedenis,’ fragment geciteerd van: website de lage landen (21/11/2019).

Merel van Slobbe schrijft proza en poëzie. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 2016 campusdichter was. In 2017 won ze de Meander Dichtersprijs, en in 2018 nam ze de tweede prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd in ontvangst. Merel is onderdeel van het dichterscollectief Poẽzie Colada (voorheen DichterBij), dat literaire avonden op verschillende locaties organiseert. Tijdens het Wintertuinfestival 2019 presenteerde ze haar chapbook Aan de rand van een lichaam. Merel zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.