dat dus.

Jozien Wijkhuijs Martin Rombouts Dennis Gaens  - 25 oktober 2021

Over drie vrienden die het gevoel hebben dat iedereen om hen heen het volwassen zijn beter begrijpen dan zij

 

 

Story seems to say that everything happens for a reason and I want to say: No, it doesn’t.

– David Shields, Reality Hunger

 

Robin, Niek en Jos waren voor elkaar de ‘vrienden van vrienden’, kenden elkaar ‘via via’. Maar nu die oorspronkelijke vrienden naar Amsterdam zijn verhuisd of juist kinderen hebben gekregen en naar het dorp zijn getrokken, hebben ze alleen elkaar nog, en hun stamkroeg. En Arnhem.

Niet de meest voor de hand liggende vriendengroep misschien, maar dat zijn de beste vriendengroepen nooit. Ze zijn de achterblijvers in een stad die elk jaar wordt overstroomd door nieuwe kunstacademiestudenten. Ze hebben hun stamkroegen zien veranderen van punk naar hipster, naar nog net geen shisha lounge, naar vergane glorie en juist daardoor weer interessant.

Ze hebben ogenschijnlijk geen grotere problemen dan dat. Behalve dan dat ze ouder worden terwijl ze daar allesbehalve klaar voor zijn. In een stad die elk jaar weer jonger wordt.

 

dat dus. is een fictieserie van Martin Rombouts, Jozien Wijkhuijs en Dennis Gaens. De muziek is van Daan van Haren en het artwork is van Studio Another Day.

Het concept voor dat dus. werd deels ontwikkeld bij de Oorzaken Academy. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, Schakel025, De Nieuwe Oost | Wintertuin en Hard//hoofd.

 

Jozien Wijkhuijs is journalist, schrijver en radiomaker. Ze schreef voor o.a. OneWorld, Notulen van het Onzichtbare, eej! magazine en voor Hard//hoofd, waar ze tevens eindredacteur en Chef Audio is. Daarnaast is ze hoofdredacteur van het Europese jongeren-toerisme-netwerk USE-IT. Ze maakt de podcasts dat dus. en Radio Kras . Die eerste, dat dus. , is september 2021 op het ILFU in première gegaan. (Foto door Anne Hopman.)

Martin Rombouts onderzoekt in proza, poëzie en performances hoe het nu werkt. Hij studeerde twee jaar Humanistiek aan de Universiteit voor Humanistiek en stapte daarna over naar de Creative Writing-opleiding van ArtEZ, waar hij in 2018 afstudeerde met de post-truth nonfictienovelle I want to climb the mountain. Werk van Martin werd gepubliceerd in Tirade, op De Revisor en bij ABCyourself, en hij droeg voor op het Wintertuinfestival, Brainwashfestival en Explore the North. Daarnaast schreef hij de tekst voor de dansvoorstelling The Nonsense Society, die in 2016 in première ging op het CADANCE festival. In het Slow Writing Lab onderzoekt Martin in het project EUROTEKEN ZEVENDUIZEND de invloed van armoede-ervaring op zelfwaarde. Daartoe geeft hij vijftig keer vijftig euro uit aan dingen waar hij nooit eerder vijftig euro aan uitgaf omdat hij arm was.

Dennis Gaens is schrijver en radiomaker. Hij publiceerde de dichtbundels ik en mijn mensen en schering en inslag. In 2014 richtte hij de literaire podcast ondercast op, die uitgroeide tot een klein productiebedrijf (klik door naar ondercast via koptelefoon hieronder). Daarmee maakte Gaens, vaak in samenwerking met andere zzp’ers, allerlei audioproducties in opdracht. Daarnaast is Gaens kerndocent bij Creative Writing aan ArtEZ, waarin hij zich vooral richt op transmediaal en crossdisciplinair werk.