dat dus.

Jozien Wijkhuijs Martin Rombouts Dennis Gaens  - 25 oktober 2021

Over drie vrienden die het gevoel hebben dat iedereen om hen heen het volwassen zijn beter begrijpen dan zij

 

 

Story seems to say that everything happens for a reason and I want to say: No, it doesn’t.

– David Shields, Reality Hunger

 

Robin, Niek en Jos waren voor elkaar de ‘vrienden van vrienden’, kenden elkaar ‘via via’. Maar nu die oorspronkelijke vrienden naar Amsterdam zijn verhuisd of juist kinderen hebben gekregen en naar het dorp zijn getrokken, hebben ze alleen elkaar nog, en hun stamkroeg. En Arnhem.

Niet de meest voor de hand liggende vriendengroep misschien, maar dat zijn de beste vriendengroepen nooit. Ze zijn de achterblijvers in een stad die elk jaar wordt overstroomd door nieuwe kunstacademiestudenten. Ze hebben hun stamkroegen zien veranderen van punk naar hipster, naar nog net geen shisha lounge, naar vergane glorie en juist daardoor weer interessant.

Ze hebben ogenschijnlijk geen grotere problemen dan dat. Behalve dan dat ze ouder worden terwijl ze daar allesbehalve klaar voor zijn. In een stad die elk jaar weer jonger wordt.

 

dat dus. is een fictieserie van Martin Rombouts, Jozien Wijkhuijs en Dennis Gaens. De muziek is van Daan van Haren en het artwork is van Studio Another Day.

Het concept voor dat dus. werd deels ontwikkeld bij de Oorzaken Academy. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, Schakel025, De Nieuwe Oost | Wintertuin en Hard//hoofd.

 

Jozien Wijkhuijs werkt freelance als journalist, schrijver en radiomaker. Recente opdrachtgevers zijn de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Het Literatuurmuseum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Nieuwe Oost | Wintertuin, Vox magazine, 99pi, en de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. In 2015 verscheen We moeten eens koffie drinken, een interviewboek over ondernemerschap in de Creatieve Industrie. Dit boek is geschreven samen met Koen van Vliet. Verder is Jozien een van de initiatiefnemers van USE-IT Nijmegen, een organisatie die 'no-nonsense tourist info' geeft over onontdekte steden in Europa.

Martin Rombouts is schrijver en maker. Hij studeerde Humanistiek aan de Universiteit voor Humanistiek, Literatuur aan de Vrije Universiteit en Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Met zijn afstudeerwerk I want to climb the mountain won hij net niet de Nieuwe Types Prijs voor beste afstudeerwerk. In 2018-2019 werd hij geselecteerd voor het Slow Writing Lab talentprogramma van het Nederlands Letterenfonds. In 2019 voor het Academy Graduate Honours Programme For Young Artistis and Scientists van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap en de Akademie van Kunsten. In 2023 won Martin De Slimste Mens. Op dit moment werkt hij aan de voorstelling Peach Season en toert hij met BOYBAND, de literaire boyband. (Foto door Gert Jan Pos.)

Dennis Gaens is schrijver en radiomaker. Hij publiceerde de dichtbundels ik en mijn mensen en schering en inslag. In 2014 richtte hij de literaire podcast ondercast op, die uitgroeide tot een klein productiebedrijf (klik door naar ondercast via koptelefoon hieronder). Daarmee maakte Gaens, vaak in samenwerking met andere zzp’ers, allerlei audioproducties in opdracht. Daarnaast is Gaens kerndocent bij Creative Writing aan ArtEZ, waarin hij zich vooral richt op transmediaal en crossdisciplinair werk.