Herrie in het Besiendershuis

Terugblik residentie Katarina Mitrović

De Servische schrijver Katarina Mitrović was in november 2021 eregast van het Wintertuinfestival, als onze eerste schrijver in het nieuwe internationale Writer in Residence-programma. Gedurende haar residentie in het Besiendershuis in Nijmegen heeft Katarina een maand lang geschreven, de stad verkend en samen met vertaler Roel Schuyt gewerkt aan een Nederlandse vertaling van haar poëtische novelle Nemaju sve kuće dvorište. In deze post blikken we terug op haar residentie en het werk dat hieruit voort is gekomen.


Eerder maakten we kennis met Katarina via het interview dat Lars Meijer met haar had, vóór vertrek naar Nijmegen. Na haar dichtbundels Utroba (2017) en Dok čekam da prođe (2018) verscheen in 2020 Katarina’s poëtische novelle
Nemaju sve kuće dvorište, die genomineerd werd voor de shortlist van de Biljana Janović Award in 2021. Katarina was als scenarioschrijver verbonden aan de korte fictiefilm One Who Brings Rain (Onaj koji donosi kišu). Ook schreef ze aan Grupa, een televisieserie over de onderwereld van Belgrado. Grupa is de eerste serie uit Servië die wereldwijd werd gedistribueerd. Lees hier het kennismakinginterview terug: Wanneer Katarina Mitrović (1991) schrijft, vult haar huis zich langzaam met post-its. 

Het doel van de residentie is om een startende literair maker de kans te geven een maand lang de tijd, ruimte en rust te geven om te werken aan eigen projecten. Daarnaast verbinden we Katarina als maker aan ons netwerk van schrijvers, uitgevers, programmamakers en podia, om (internationale) uitwisseling te stimuleren. Zo werd er een workshop en meet-up met andere makers georganiseerd, en stond een festivaloptreden gepland in Doornroosje eind november. Helaas viel een groot deel van Katarina’s verblijf samen met een nieuwe lockdown, waardoor de meeste van de geplande activiteiten niet door kon gaan.

In november sprak schrijver en radiomaker Nikki Dekker in het Besiendershuis wél met Katarina over haar residentie: over haar schrijverschap, over Servië, de verschillen tussen haar poëtisch werk en haar schrijven voor film en televisie, en over de culturele en literaire verschillen tussen Servië en Nederland. Ook droeg Katarina het fragment voor uit Nemaju sve kuće dvorište (Niet alle huizen hebben een tuin), dat tijdens haar residentie is vertaald door Roel Schuyt. Dit gesprek is opgenomen als podcast en hieronder terug te beluisteren. Het fragment in vertaling is terug te vinden in de post die we hieraan wijdden.

 


Of lees het transcript.

 

Katarina kreeg daarnaast een schrijfopdracht mee: een tekst die tot stand komt tijdens de residentie, om zo een literair spoor achter te laten in Nijmegen. Ook deze tekst wordt vertaald naar het Nederlands en gepubliceerd in een bij het werk en schrijver passende vorm. 

Hieruit ontstond de publicatie Herrie in het Besiendershuis, een verhaal dat Katarina schreef over haar verblijf in het Besiendershuis, het oudste pand van Nijmegen. De publicatie, wederom vertaald door Roel Schuyt, verschijnt in april in boekvorm en is verkrijgbaar op het Wintertuinfestival op tweede paasdag 18 april in Doornroosje. De illustratie op de omslag is gemaakt door Marina Tadic.

Het verhaal is ook als digitale publicatie te lezen op De Internet Gids, samen met een audio-opname van de Servische versie van de tekst, ingesproken door Katarina zelf. Bestel je een boek in onze webshop? Dan krijg je de publicatie erbij!

 

 

Writer-in-residenceprogramma Wintertuin

Sinds 2021 organiseert Wintertuin een jaarlijks Writer-in-residenceprogramma waarin een jonge, internationaal nog niet bekende en soms nog ongepubliceerde schrijver uitgenodigd wordt. Wintertuin werkt daarvoor samen met steeds een andere literaire organisatie in het buitenland om een passende schrijver te cureren voor het programma. Katarina Mitrović was Wintertuins eerste gast en werd gekozen in samenwerking met literatuurorganisatie KROKODIL uit Belgrado. 

 

Op tweede paasdag 18 april sluit het Wintertuinfestival in Nijmegen de Boekenweek af in poptempel Doornroosje. Het festival met het thema fictie als gids start op 18 april om 15 uur en is rond middernacht afgelopen. Kijk voor het programma en tickets op wintertuinfestival.nl.
Op 6 april openen we op Notulen van het Onzichtbare het nieuwe seizoen met een speciale reeks festivalnotulen. Duik in het overzicht van de verdiepende publicaties die in de festivalmaand november verschenen en de gloednieuwe festivalnotulen van onder meer Laurens van de Linde, Jordi Lammers, Jelko Arts, Sinan Çankaya, Merlijn Huntjens en Ellis Tolsma.

 

Katarina Mitrović studeerde Servische taal en literatuur en Dramaturgie aan de Universiteit van Belgrado. Ze publiceerde twee poëziebundels, en haar poëtische novelle Not All Houses Have a Yard (Nemaju sve kuće dvorište, 2020) stond op de shortlist voor de Biljana Jovanović Award in 2021. Katarina was als scenarioschrijver verbonden aan de korte fictiefilm One Who Brings Rain (Onaj koji donosi kišu) en aan twee Servische televisieseries. Samen met Bojan Vuletić schreef ze het script voor een serie gebaseerd op een roman van Miodrag Majić. (Foto door Marija Piroski.)

Roel Schuyt studeerde Slavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1990 aan de Universiteit van Leiden. In 1979 debuteerde hij als literair vertaler met een aantal gedichten van Servische en Kroatische auteurs. Al snel volgden de romans Een grafmonument voor Boris Davidobitsh en Encyclopedie van de doden van de Servische schrijver Danilo Kiš. Ook vertaalde Schuyt werk uit het Sloveens en Russisch. Voor de vertaling van De nieuwkomers deel I van de Sloveense auteur Lojze Kovačič ontving hij in 2011 de Aleida Schotprijs. In 2017 ontving hij voor zijn gehele vertaaloeuvre de Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs.

Nikki Dekker is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde in verschillende tijdschriften, en bracht in 2018 een chapbook met essays en poëzie uit: een voorwerp dat nog leeft. Haar radiodocumentaire De oppas en ik werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? kreeg een vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen. Afgelopen mei debuteerde Nikki bij de Bezige Bij met de roman diepdiepblauw, die lovend werd ontvangen en daarnaast ontvangt ze in oktober het SS Crone Stipendium.

Lars Meijer (1994) studeerde Creative Writing aan ArtEZ. Zijn werk verscheen o.a. in De Groene Amsterdammer en See All This en op Hard//hoofd, De Optimist en DIG. Hij is op YouTube actief als co-host van het literaire kanaal Poëzie & Pils. Daarnaast is hij onderdeel van schrijverscollectief Wildgewelf.