Fictie als gids

Ellis Tolsma  - 06 april 2022

De seizoensopener in de vorm van een illustratie


 

De illustratie is gebaseerd op het Wintertuinfestivalthema ‘fictie als gids’. Een gids geeft mij gelijk een beeld van een persoon met een leuk vlaggetje die voorop de weg wijst.

Fictie is voor mij iets heel speels en gebaseerd in iets ‘wat niet echt is’. Het idee van een fictieparade schoot me te binnen. Een parade met monsters, of in ieder geval gekke wezens die je de weg wijzen. Ik vond het altijd al leuk om parades te tekenen, dat thema komt vaker naar voren in mijn werk. Ik werk graag met het thema  ‘waanzin’ of gewoon ‘gekkigheid’. Ik vind het leuk om kleurrijk bezig te zijn en om iemand mee te nemen een andere wereld in. In deze wereld is fictie letterlijk een gids.

 

Op tweede paasdag 18 april sluit het Wintertuinfestival in Nijmegen de Boekenweek af in poptempel Doornroosje. Het festival met het thema fictie als gids start op 18 april om 15 uur en is rond middernacht afgelopen. Kijk voor het programma en tickets op wintertuinfestival.nl.
Op 6 april openen we op Notulen van het Onzichtbare het nieuwe seizoen met een speciale reeks festivalnotulen. Duik in het overzicht van de verdiepende publicaties die in de festivalmaand november verschenen en de gloednieuwe festivalnotulen van onder meer Laurens van de Linde, Jordi Lammers, Jelko Arts, Sinan Çankaya, Merlijn Huntjens en Ellis Tolsma.

 

Ellis Tolsma is een illustrator met een vrolijke, kleurrijke, minimalistische beeldtaal. Ze heeft gestudeerd aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Zwolle en woont nu in Utrecht. Kenmerken van haar werk zijn geometrische vormen, gekke kleurcombinaties, abstracties en een retro tintje die ze versterkt door veel van haar beeld te drukken met een ouderwetse risoprinter. Ze raakt geïnspireerd door oude kinderboeken, speelgoed en de natuur. In haar werk wil ze graag speels blijven en probeert ze kleurrijke en vrolijke werelden te creëren die de kijker daarin meenemen.