Introductie Writer in Residence Katarina Mitrović

Lars Meijer  - 01 november 2021

De Servische schrijver en scenarist Katarina Mitrović is de eerste gast in het gloednieuwe internationale Writer-in-Residence-programma van Wintertuin. De hele festivalmaand november schrijft en verblijft Katarina in het Besiendershuis aan de Waal, waarvandaan ze de stad verkent en nieuwe schrijvers en lezers ontmoet. Ook zal ze met een vertaler aan de vertaling van haar werk schrijven. De writer in residence laat een literair spoor na in de stad: een tekst over haar verblijf die na afloop vertaald en gepubliceerd wordt. Lars Meijer sprak Katarina vlak voor haar vertrek naar Nederland.

 

Een introspectieve roadmovie

Wanneer Katarina Mitrović (1991) schrijft, vult haar huis zich langzaam met post-its. Op de koelkast is de omschrijving van een personage geplakt, op haar muur hangt de afloop van een hoofdstuk en de kledingkast is een verzameling van alle ideeën voor het einde. In haar schrijfproces staat vrijheid centraal. Het had weinig gescheeld of de writer in residence van het Wintertuinfestival 2021 was professor Servische taal en literatuur geweest. Nadat ze haar laatste examen had afgerond, besloot ze de universiteit alsnog de rug toe te keren. ‘Er was een hoop gaande in mijn leven. Ik dacht: straks ben ik een professor voor de rest van mijn leven. Dat wil ik helemaal niet!’

Ze koos voor een nieuwe richting, een studie dramaturgie. ‘Maandenlang was ik aan het piekeren over mijn volgende stappen. En opeens schoot me iets te binnen. In mijn leven is er altijd één constante geweest, namelijk schrijven. Ik dacht niet dat ik hiermee geld kon verdienen, totdat ik het probeerde.’ 

Vorig jaar debuteerde Mitrović met haar poëtische roman Nemaju sve kuće dvorište (Not all Houses Have a Yard) dat volledig in dichtvorm geschreven is. Het leverde haar gelijk twee nominaties op, de NIN Award in 2020 en de Biljana Jovanović Award in 2021. De roman volgt de drieëntwintigjarige Milica, een biseksuele vrouw, die na de dood van haar vader naar een psychotherapeut gaat. ‘Terwijl ik aan het schrijven was, was ik constant in de weer met mijn eigen angsten, zoals mijn angst om dood te gaan. Ik kon hier pas aan beginnen na het schrijven van twee dichtbundels, toen was ik er echt klaar voor. Het schrijven van mijn debuut was een nogal emotionele ervaring.’

In een koortsachtige stijl onderzoekt Milica voortdurend zichzelf, haar relatie met mensen en de wereld om haar heen. Door de ontmoetingen met strippers, arbeiders en andere onbekenden, is Mitrović’ debuut een introspectieve roadmovie geworden. Naast haar dichtbundels Utroba (2017) en Dok čekam da prođe (2018) schrijft ze ook aan Grupa, de eerste serie uit Servië die wereldwijd werd gedistribueerd. De serie volgt een groep zakenlui, drugsdealers, agenten en tieners die opereren in de onderwereld van Belgrado. 

 

 

Gedurende november verscheen alle digitale programmering van het Wintertuinfestival op Notulen van het Onzichtbare. Van audioregistraties van de inleidende gesprekken tot verdiepende artikelen en van interviews met makers tot voorpublicaties. En alles daartussenin.

De nieuwe maatregelen maakten het helaas onmogelijk om op 27 november een volwaardige festivalavond plaats te laten vinden. Daarom hebben we besloten om de festivalavond te verzetten naar tweede paasdag 18 april 2022. Die dag komt al het programma dat in november op de Notulen van het Onzichtbare verscheen samen op het afsluitende evenement in Doornroosje. Kijk voor meer informatie op wintertuinfestival.nl.

Onze digitale festivalprogrammering blijft tot die tijd gewoon online toegankelijk, met de Losbladige Notulen kun je onverminderd het festivalgevoel in huis halen en de uitgave De weg. Taoïstisch wandelen met A.L. Snijders is ook nog steeds verkrijgbaar.

 

Lars Meijer (1994) studeerde Creative Writing aan ArtEZ. Zijn werk verscheen o.a. in De Groene Amsterdammer en See All This en op Hard//hoofd, De Optimist en DIG. Hij is op YouTube actief als co-host van het literaire kanaal Poëzie & Pils. Daarnaast is hij onderdeel van schrijverscollectief Wildgewelf.