De Pest | De avond is ongemak

Sophie Zwertbroek
, Lucas Kloosterboer, Hinde de Dreu 
 - 31 maart 2020

Winnaars van de GROTE NEDERLANDSE BOEKVERSLAG WEDSTRIJD (uitgeschreven door dichter Joost Oomen)

 

De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld |
Boekverslag door Lucas Kloosterboer en Hinde de Dreu 

 

 

De Pest – Camus |
Boekverslag door Sophie Zwertbroek

 

 

Winnaars van De grote Nederlandse Boekverslag Wedstrijd
Lees een Boek, Red een leven!

Wie had er ooit gedacht dat binnen zitten en een boek lezen levens zou redden? Toch zitten we nu in deze situatie. Om iedereen aan te moedigen zoveel mogelijk achter de voordeur te blijven, schreef dichter Joost Oomen DE GROTE NEDERLANDSE BOEKVERSLAG WEDSTRIJD uit. De winnende boekverslagen lees je hier.

Wil jij ook levens redden? Ga dan (online) naar je lokale, momenteel zeer hardwerkende boekhandel, die vaak ook bij jou thuis bezorgt en LEES! <3

 

Hinde de Dreu is schrijver, schilder en performance-artist. Ze zoekt verschillende manieren om de heiligheid van het dagelijks bestaan en het lichaam in al zijn echtheid, bijna viezigheid, uit te drukken. Ze houdt van citrus; de sappige, bittere, zoete en zure vruchten zijn te vergelijken met hoe zij zelf haar kunst ervaart. Ze bracht in zeer kleine oplage de bundel als ik vrij kom uit bij uitgeverij Petrichor en viert momenteel de vrijheid.

 

Lucas Kloosterboer speelt eigenlijk freejazz als beroep, maar wilde vroeger schrijver worden dus doet nog eens een poging. Als performancedichter schreeuwt hij over seks, schimmels, hoogvuur en dingen daartussen en -onder. Hij stond op een aantal spoken word-podia, o.a. U-Slam, waar hij een voorronde won. Zo af en zo toe maakt hij ook graag een artistiek uitstapje, bijvoorbeeld voor een boekverslagwedstrijd.

Sophie Zwertbroek vindt vragen interessanter dan antwoorden. Ze schrijft (zowel fictionele als non-fictionele) proza, poëzie en datgene wat daartussen zit, maakt audiowerk, tekent en kan moeilijk kiezen. Haar teksten snijden uiteenlopende takken aan, maar vinden vaak wortel in de actualiteit, wetenschap, mentale gezondheid en filosofie. Ze werd gepubliceerd in Steeds op reis en altijd thuis en Een geluk als nieuwe wijn geschonken; bloemlezingen aan de hand van plaatsingen in de top 100 van De Gedichtenwedstrijd. Ze draagt regelmatig voor, heeft dat gedaan bij onder andere het Wintertuinfestival en SLAA. Op dit moment studeert ze Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.