Pidgin Zwolle #4 | Leeft de taal?

Laura van Eck  - 09 juni 2022

Pidgin Zwolle op festival Het Tussenland

Pidgin X is een taalproject van kunstenaar Ahilan Ratnamohan en productiehuis Explore the North. Door in gesprek te gaan met mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben, wordt een nieuwe taal gemaakt. Pidgin X is een afspiegeling van alle talen die in een stad leven. Na twee succesvolle edities in Leeuwarden en Groningen is Zwolle aan de beurt.
In deze afsluitende column schrijft projectmedewerker Laura van Eck over Pidgin Zwolle tijdens festival Het Tussenland. Vier weken lang hielden Laura van Eck en Nick Felix je op de hoogte van de ontwikkelingen binnen Pidgin Zwolle. Klik door naar de rest van de Pidgincolumns.

 

Leeft de taal?

Het huis, het stoep, het computer. De mens, de chimpansee, de volk. Een van de belangrijkste grammaticale wijzigingen bij het Pidgin Zwols is die van de lidwoorden. Voor niet-levende dingen ‘het’ en ‘de’ voor levende. Hoewel dit klinkt als een makkelijke oplossing voor onze met uitzonderingen doorspekte Nederlandse taal, loop je al snel tegen een filosofisch probleem aan. Bijvoorbeeld: is een taal levend of niet? En als je het hebt over het leven zelf, is ‘leven’ dan levend of niet? Is een bewustzijn levend, of toch niet?
4 t/m 6 juni 2022 vond festival Het Tussenland plaats in Zwolle. Een intercultureel festival waar de nadruk ligt op storytelling. Hier heeft kunstenaar Ahilan Ratnamohan samen met enkele deelnemers van Pidgin Zwolle de eerste presentaties en lessen gegeven over de nieuwe taal.

 

‘We kennen allemaal heimwee, maar is het ook mogelijk om taalwee te hebben?’ vraagt Ahilan aan het publiek. De bezoekers krijgen koptelefoons waar ze, al lopend naar de presentatielocatie, een eerste voorproefje horen van Pidgin Zwols. Mambo. Leiy ho? Midden door het festival, langs de grachten, langs het pannenkoekenschip en de ijssalons lopen bezoekers al mompelend voorbij: Mambo. Leiy ho? Ik komen om te hebben mijn eerst Pidgin dosfielt. De audiotour brengt ze uiteindelijk bij een woonboot, waar een oprichter van Pidgin Zwolle staat om ze te begroeten. Kariboe!
De eerste Pidginles is voor veel mensen nog wat onwennig. Bepaalde woorden worden herkend uit een andere taal, sommige andere woorden voelen vreemd op de tong. Hier en daar klinkt een rollende ‘r’, struikelt er iemand over de ‘g’, die wordt uitgesproken als de ‘g’ in de Engelse woorden ‘great game’. Maar geen zorgen: er zijn geen fouten in Pidgin, verzekert Ahilan ons. Een oprichter van Pidgin Zwolle schrijft voor ons een letter uit zijn eigen taal en spreekt deze voor ons uit. Wij herhalen. Het is een bijzondere ervaring om niet alleen een nieuwe taal te leren, maar ook om te begrijpen hoe en waarom deze taal is ontstaan. Om een taal te leren die grotendeels overeenkomt met de taal die je al kent, maar die tegelijkertijd zo anders is.

 

Voor de oprichters van Pidgin Zwolle is dit anders geweest. Zij komen uit Italië, Eritrea of Syrië en hebben een taal geleerd die hen compleet vreemd is. ‘We moesten Nederlands leren om te overleven,’ vertelt Ahilan. Tijdens de bijeenkomsten tussen de oprichters, waarin ze de nieuwe taal bespraken, werd dit gegeven de verbindende factor. Zij kennen de strubbelingen die komen kijken bij het opbouwen van een nieuw leven, in een vreemde omgeving en met een vreemde taal. In dit project hebben ze hun frustratie daarover kunnen uiten, herkenning en erkenning gekregen en samen een logischere versie gemaakt. Een milde verlichting van hun taalwee.
Eenmaal terug op het festivalterrein nemen we in het Pidgin Zwols afscheid van elkaar. Obri7adoe! En de taal, leeft deze nou wel of niet? De Pidginoprichters hebben de volgende mantra bedacht: alles wat sterft, leeft. Voor Ahilan is dit evident, een taal kan immers zowel leven als sterven. Dus ja, een taal leeft. Wat denk jij?

 

Obri7adoe voor hebben arif in Pidgin Zwolle. Willen jij meer malomaat? Kijken op het website www.pidginx.com.

 

 

Verklarende woordenlijst
Pidgin Zwols – Nederlands

mambo – hallo
leiy ho? – alles goed?
dosfielt – les
kariboe – welkom
obri7adoe – bedankt
arif – interesse
malomaat – informatie

Laura van Eck studeerde in 2017 af aan ArtEZ Creative Writing. Haar toneelstuk Pijnlijke Melodie werd meerdere malen wegens succes verlengd en kreeg in 2019 een heruitgave door heel Nederland. Tussen 2018 en 2020 is ze middels 'Het Dichtersgilde' literair ambassadeur geweest van de provincie Overijssel. Laura werkt als projectcoördinator voor Pidgin Zwolle, schrijft graag drama, proza, poëzie en scenario's. (Foto door Isabelle Renate la Poutré.)