De Staat van het Verhaal

Gesprek tijdens het Wintertuinfestival

Tijdens het Wintertuinfestival op 18 april 2022 in Doornroosje vond de voorlopig laatste opname plaats van De Staat van het Verhaal. Schrijver Raoul de Jong was te gast. Hij las stukken voor uit zijn roman Jaguarman en leerde ons meer over het slavernijverleden van Suriname en Nederland. Raoul sprak hierover met Staat van het Verhaal-programmamakers Hannah Chris Lomans en Smita James. Ook gaf hij ons een leeslijst met belangrijke titels.

Of lees het transcript.

Wintertuinfestival, Doornroosje, Nijmegen, 18 april 2022. Foto Marco De Swart

 

In aanloop naar het gesprek met Raoul de Jong vroegen we Naomi Grant en Merlijn Huntjens in gesprek te gaan met iemand die een verhaal bij zich draagt, maar dat enkel anoniem wilde delen. Lees en beluister hun werk en de bijbehorende podcast.

 

Een plaats voor onvergetelijke verhalen. Verhalen die we niet kunnen missen, omdat we als mens – maar ook als maatschappij – niet compleet zijn als we ze niet kennen. Iedereen kan een verhaal insturen. Zo bouwen we samen aan een verzameling verhalen die van iedereen is.

Raoul de Jong schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde vijf boeken. Voor zijn debuut Het leven is verschrikkulluk! ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman werd genomineerd voor Libris Literatuurprijs 2021. (Foto door Stephan Vanfleteren.)

Smita James is een ritmische redenaar en een schrijver die verhalen wegschrijft van schouders. Gedreven door dromen, wensen, mensen, gedachten en het leven, vertaalt ze emoties in haar gedichten. Ze vertelt de verhalen van onze harten in de stilte van ons ademhalen of op de beat met spoken word. Daarnaast kan je haar kennen als workshopdocent bij onder andere Meervaart Studio, van theaterstukken als Fok Me Hokje of als poetic copywriter voor o.a. het Tropenmuseum. James beweegt zich graag in omgevingen waar creëren en verbinden het hoogste doel zijn.

Hannah Chris Lomans is schrijver. Hen studeerde Creative Writing te ArtEZ en volgde het Slow Writing Lab, een vrije master van het Nederlands Letterenfonds. Hen houdt van teksten die zich niet laten vangen in een genre. In 2020 nam Hannah Chris deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en publiceerde het chapbook Blijf de kou wegstrijken bij Wintertuin Uitgeverij. Hun teksten verschenen onder meer in De Gids en NRC Handelsblad. Ook stond Hannah Chris op de podia van Brainwash Festival, Wintertuinfestival, Nieuwe Types, Perdu en Frontaal.