De Staat van het Verhaal

Gesprek tijdens het Wintertuinfestival

Tijdens het Wintertuinfestival op 18 april 2022 in Doornroosje vond de voorlopig laatste opname plaats van De Staat van het Verhaal. Schrijver Raoul de Jong was te gast. Hij las stukken voor uit zijn roman Jaguarman en leerde ons meer over het slavernijverleden van Suriname en Nederland. Raoul sprak hierover met Staat van het Verhaal-programmamakers Hannah Chris Lomans en Smita James. Ook gaf hij ons een leeslijst met belangrijke titels.

Of lees het transcript.

Wintertuinfestival, Doornroosje, Nijmegen, 18 april 2022. Foto Marco De Swart

 

In aanloop naar het gesprek met Raoul de Jong vroegen we Naomi Grant en Merlijn Huntjens in gesprek te gaan met iemand die een verhaal bij zich draagt, maar dat enkel anoniem wilde delen. Lees en beluister hun werk en de bijbehorende podcast.

 

Een plaats voor onvergetelijke verhalen. Verhalen die we niet kunnen missen, omdat we als mens – maar ook als maatschappij – niet compleet zijn als we ze niet kennen. Iedereen kan een verhaal insturen. Zo bouwen we samen aan een verzameling verhalen die van iedereen is.

Raoul de Jong schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde vijf boeken. Voor zijn debuut Het leven is verschrikkulluk! ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman werd genomineerd voor Libris Literatuurprijs 2021. (Foto door Stephan Vanfleteren.)

Smita James is een ritmische redenaar en een schrijver die verhalen wegschrijft van schouders. Gedreven door dromen, wensen, mensen, gedachten en het leven, vertaalt ze emoties in haar gedichten. Ze vertelt de verhalen van onze harten in de stilte van ons ademhalen of op de beat met spoken word. Daarnaast kan je haar kennen als workshopdocent bij onder andere Meervaart Studio, van theaterstukken als Fok Me Hokje of als poetic copywriter voor o.a. het Tropenmuseum. James beweegt zich graag in omgevingen waar creëren en verbinden het hoogste doel zijn.

Hannah Chris Lomans is schrijver, muzikant en programmamaker bij Perdu. Hen studeerde in 2017 af aan Creative Writing ArtEZ met de experimentele novelle Een mensvormig gat, waarin hen het poëtische en het prozaïsche probeert te laten versmelten, een ontwikkeling die samenvalt met de manier waarop een fictieve stad wordt heroverd door de natuur. Hannah Chris werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab, waar hen onderzoek deed naar vloeibaarheid binnen het lichamelijke en het spirituele. Hen houdt van teksten die zich niet laten vangen in een genre. Hannah Chris is begeleider van Literaturjugend in Nijmegen, en droeg voor op onder meer Brainwash Festival, Wintertuinfestival, Nieuwe Types, en bij Perdu en Frontaal, waarbij hen zichzelf vaak begeleidt met bezwerende live soundscapes. In november 2020 verscheen hun chapbook bij Wintertuin Uitgeverij. Hannah Chris zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.