Wintertuin tipt (9)

Nicole Kaandorp
, Max Hermens, Thom Wijenberg
 - 28 mei 2020

Wij vroegen de makers en medewerkers van De Nieuwe Oost | Wintertuin hoe zij hun tijd doorkomen in thuisisolatie

Op Notulen van het Onzichtbare vind je elke week de beste tips voor als je thuis moet blijven maar niet wil sterven van verveling. Klik door naar de rest van de tips.

 

Nicole Kaandorp tipt een rebus

 

Thom Wijenberg tipt leven in een videoclip

Na twee maanden quarantaine begin ik de sensatie in mijn persoonlijke leven te missen. Als je thuis werkt en leeft, gebeurt er weinig spectaculairs. Laat staan Drama met een hoofdletter D. Je kunt je lang verloren tweelingbroer bijvoorbeeld niet tegen het lijf lopen. Je kan niet naar de bar om een cocktail te drinken met een mysterieuze Italiaanse zakenman, wordt niet (per ongeluk) onderdeel van een moordcomplot en als er al een groot familiegeheim is, komt dat nu niet boven water. Je staat op en gaat naar bed. Het spannendste wat in de tijd daartussen kan gebeuren, is dat de postbode aanbelt met een pakketje voor de buren.

Om het dramagehalte in mijn leven toch enigszins op peil te houden, maak ik sinds kort een hoop ommetjes. Ik doe mijn oordoppen in en zet een nummer op ‚Äď bij voorkeur een powerballad, zo een die klein begint en bombastisch eindigt. Tijdens het wandelen stel ik me voor dat ik in een videoclip rondloop. Het is een hele makkelijke en bovendien goedkope manier om toch wat spanning in je leven te brengen. Vooral nu het op straat wat rustiger is, kun je volledig gebruik maken van de set. Stop om lang en melancholisch naar een wegvliegende duif te kijken of ga in een theatrale pose op een bankje liggen. Je hoeft er trouwens niet per se je huis voor uit. Je kunt ook gewoon voor je raam gaan zitten tijdens een plensbui en naar buiten staren. Pro tip: leg een hand tegen het glas en laat hem heel traag naar beneden glijden. Een dramatischer beweging bestaat niet.

 

Max’ minimale samenvatting

Heb je niet de moed om al die super dikke klassiekers uit te lezen? Max Hermens¬†got your back! Hij vat speciaal voor jou de essenti√ęle verhalen samen, zodat je toch kunt opscheppen tijdens je eerstvolgende videoborrel. Deze week: De Meester en Margarita van Michail Boelgakov.

‘De duivel komt naar Moskou om onheil te verspreiden, maar wat blijkt: wij hebben¬†hem helemaal niet nodig om er een kwaadaardig zooitje van te maken.’

 

 

max-1.jpgMax Hermens schrijft verhalen en essays. Zijn werk verscheen onder andere in Das Magazin, en op deFusie, Hard//hoofd en De Internet Gids. Hij droeg onder meer voor op het Valkhoffestival, festival De Oversteek en het Wintertuinfestival. Max’ verhalen gaan over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Die verhalen werden gebundeld in het chapbook Toch zonken ze niet dat in het najaar van 2019 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij. Daarnaast studeerde Max literatuurwetenschap, hij kan vol overgave vertellen over de vele werken uit de literatuurgeschiedenis. maxhermens.com (Foto door Gaby Jongenelen.)

 

Thom Wijenberg studeerde Nederlands aan de Radboud Universiteit. Hij werkt in een boekwinkel en als redacteur en vrijwilligerscoördinator bij De Nieuwe Oost | Wintertuin. Daarnaast schrijft hij korte verhalen die voornamelijk gaan over mensen die lijken op Thom Wijenberg. Zijn werk is te lezen op ABCyourself.

Nicole Kaandorp schrijft verhalen, die onder andere verschenen in de Volkskrant, de NRC, de tweede Sampler van uitgeverij Das Mag, en op het podium van Mensen Zeggen Dingen. Ze stond in 2018 op de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs met een essay over (non)monogamie, en won in 2019 de Lowlands Schrijfwedstrijd met het verhaal 'Linnen', waarin een stel speelt dat ze elkaar niet kennen. Naast het schrijven is Nicole de helft van muziekduo Kopje Onder, organiseert ze literaire programma's, en borduurt ze op aanvraag dingen op T-shirts.