Wintertuin tipt (8)

Elke Decates
, Max Hermens, Christiaan Lomans
 - 21 mei 2020

Wij vroegen de makers en medewerkers van De Nieuwe Oost | Wintertuin hoe zij hun tijd doorkomen in thuisisolatie

Op Notulen van het Onzichtbare vind je elke week de beste tips voor als je thuis moet blijven maar niet wil sterven van verveling. Klik door naar de rest van de tips.

 

Christiaan Lomans tipt kleien

Een grote uitdaging van deze tijd is om het alomtegenwoordige beeldscherm te ontwijken. Digitale  werelden slorpen je gemakkelijk op. Maar kleien helpt. Dat heb ik van Marieke Polderdijk geleerd. Fysieke materie die zich in je warme handen vormt en meewerkt of juist tegenwerkt. Als je er natte doek omheen wikkelt en het een nacht laat staan, wordt de klei weer zacht en kun je de volgende dag opnieuw beginnen.

 

Elke Decates tipt lievelingsteksten uitwisselen met vrienden

Hoe houd je je vrienden dichtbij in tijden van corona? Dat vroeg ik mij af toen de intelligente lockdown net van kracht ging. Dus vroeg ik een van mijn beste vrienden of zij het ook een goed idee vond elkaar dagelijks lievelingsgedichten toe te sturen.

Ik woon in een woongroep wat voor mij als gevolg had dat ik buiten mijn huisgenoten om niemand kon zien; mijn sociale kring was al groter dan wenselijk is in deze tijd. En wat doe je dan? Je belt, je appt en je skypet met vrienden. Maar veel gesprekken gingen, zeker in het begin, logischerwijs over corona en welke effecten die op je werk en leven hebben. En waar ik juist behoefte aan had was een focus op de mooie dingen die er nog wel waren en op persoonlijk contact, juist nu vrienden verder weg voelden. Dus ik appte Eline of zij het ook een goed idee vond om elkaar om de dag of iedere dag een lievelingsgedicht te sturen, om de leegte een beetje op te vullen. Twee minuten later: ‚ÄėJaaaa dit wil ik!!‚ÄĚ.

Inmiddels is het niet meer iedere dag, maar we sturen elkaar nog steeds om de zoveel tijd stukjes lievelingstekst. Soms een gedicht, soms een quote uit een boek en soms in de vorm van een liedje. Dit is dus mijn tip! Je daagt jezelf uit na te denken over welke romans, gedichten en liedjes je geraakt hebben en welke zinnen, alinea‚Äôs of bladzijdes je bijgebleven zijn. Je herontdekt en herwaardeert ze. Je leert je vriend of vriendin nog beter kennen door zijn/haar uitgekozen stukjes tekst en je wordt ge√ęnthousiasmeerd voor nieuwe schrijvers, dichters en muzikanten. En als je een beetje geluk hebt, heb je net zo‚Äôn creatieve vriend/vriendin als Eline en krijg je dit soort Insta-waardige foto‚Äôs doorgestuurd:

 

Max’ minimale samenvatting

Heb je niet de moed om al die super dikke klassiekers uit te lezen? Max Hermens¬†got your back! Hij vat speciaal voor jou de essenti√ęle verhalen samen, zodat je toch kunt opscheppen tijdens je eerstvolgende videoborrel. Deze week las hij Het verzameld werk van Franz Kafka:

‘Mag ik al met mijn samenvatting beginnen? Nee? Ok√©, dan wacht ik nog even. En nu dan? Nog steeds niet? Oh, ok√©, nee, geen probleem hoor, natuurlijk niet, ik wacht geduldig.’

 

 

max-1.jpgMax Hermens schrijft verhalen en essays. Zijn werk verscheen onder andere in Das Magazin, en op deFusie, Hard//hoofd en De Internet Gids. Hij droeg onder meer voor op het Valkhoffestival, festival De Oversteek en het Wintertuinfestival. Max’ verhalen gaan over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Die verhalen werden gebundeld in het chapbook Toch zonken ze niet dat in het najaar van 2019 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij. Daarnaast studeerde Max literatuurwetenschap, hij kan vol overgave vertellen over de vele werken uit de literatuurgeschiedenis. maxhermens.com (Foto door Gaby Jongenelen.)

 

Christiaan Lomans¬†is schrijver, muzikant en programmamaker bij Perdu. Hen studeerde in 2017 af aan Creative Writing ArtEZ met de experimentele novelle Een mensvormig gat, waarin hen het po√ętische en het proza√Įsche probeert te laten versmelten, een ontwikkeling die samenvalt met de manier waarop een fictieve stad wordt heroverd door de natuur. Christiaan werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab, waar hen onderzoek deed naar vloeibaarheid binnen het lichamelijke en het spirituele. Hen houdt van teksten die zich niet laten vangen in een genre. Christiaan is begeleider van Literaturjugend in Nijmegen, en droeg voor op onder meer Brainwash Festival, Wintertuinfestival, Nieuwe Types, en bij Perdu en Frontaal, waarbij hen zichzelf vaak begeleidt met bezwerende live soundscapes. In november 2020 verschijnt hun chapbook bij Wintertuin Uitgeverij. Christiaan zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.

Elke Decates is programmamaker en producent bij De Nieuwe Oost | Wintertuin. Ze studeerde Algemene cultuurwetenschappen en Literatuurwetenschap aan de Radboud Universiteit en is zes jaar geleden na haar masterstage bij Wintertuin blijven hangen. Elke werkt daarnaast als productiemedewerker bij de Bibliotheek Gelderland-Zuid en als zzp’er in de culturele sector. Sindskort volgt ze de opleiding costumière aan de Modevakschool. Ze wil uiteindelijk de kostuums voor de literaire boyband maken.