Wintertuin tipt (4)

Max Hermens
, Myrna Eppings, Bran Remie
 - 16 april 2020

Wij vroegen de makers en medewerkers van De Nieuwe Oost | Wintertuin hoe zij hun tijd doorkomen in thuisisolatie

Vanaf nu vind je op Notulen van het Onzichtbare elke week de beste tips voor als je thuis moet blijven maar niet wil sterven van verveling. Klik door naar de rest van de tips.

 

Bran Remie tipt de thuisschouwburg

Toneelteksten en filmscripts zijn zo geschreven dat je slechts het geheel kunt opmaken uit de dialogen tussen rollen. Dat biedt de vrijheid om via Zoom, Houseparty of andere video-bel-app samen met vrienden, een tekst te lezen en je in te leven in een rol die je kiest of toebedeeld krijgt. Bij gebrek aan producties op de planken is dit een mooi alternatief om een fijn uitje in de schouwburg te hebben. En je hoeft je wijn niet buiten de schouwburg te laten: die staat gewoon naast je op tafel.

Mocht je in plaats van tragedies en komedies doorleven, liever de grote vragen van het bestaan willen doorgronden, dan kan je gezamenlijk een filosofische dialoog lezen. Plato’s werken zijn geschreven als toneelteksten. Het Symposium Рfilosoferen met Socrates over de liefde op een feest met veel te veel wijn Рblijft wat dat betreft een pareltje. Je hebt in elk geval genoeg gespreksstof om samen tot diep in de nacht je eigen fles soldaat te maken.

 

Myrna Eppings tipt De Mol

Het Vlaamse tv-programma¬†De Mol¬†is hetzelfde programma als het Nederlandse¬†Wie is de Mol?, maar dan veel spannender, mooier en ‚Äď om met de Vlamingen te spreken ‚Äď zaliger. <3 Wat dit programma zo zalig maakt, zijn de onbekende Vlamingen (veel ontwapenender dan BN’ers), de flair voor spanning en intrige van de makers van het programma, het daarbij behorende briljante montagewerk en een¬†soundtrack¬†waar je stil van wordt (de afgelopen jaren heb je naast prachtige filmmuziek van de groten der aarde alles van Patrick Watson tot De Staat voorbij kunnen horen komen). Op dit moment is seizoen acht in volle gang, wat je gratis en voor niks kunt volgen via¬†vier.be/de-mol. Als je¬†Wie is de Mol?¬†waardeert, zou ik zeer zeker een kijkje nemen bij¬†De Mol: aflevering 1-7 vandaag nog binge watchen, zondag de nieuwe aflevering kijken!¬†Als je de schurft hebt aan het programma¬†lees je hier gelukkig ook nog twee andere tips.

 

Max’ minimale samenvatting

Heb je niet de moed om al die super dikke klassiekers uit te lezen? Max Hermens¬†got your back! Hij vat speciaal voor jou de essenti√ęle verhalen samen, zodat je toch kunt opscheppen tijdens je eerstvolgende videoborrel. Deze week: Margaret Atwoods Alias Grace:

Dankzij steun van een therapeut herinnert Grace Marks zich de dubbele moord die ze pleegde – alleen gaat deze roman niet over haar schuld, maar over het tonen van de sociale omstandigheden voor arme vrouwen in de negentiende eeuw, die uiteindelijk een doorslaggevende rol spelen bij die moord.

 

Bran Remie zette in Enschede de Twentse Kunst Alliantie op, vallend onder de vlag van Theater Concordia. Verder schrijft hij journalistiek, toneel en proza en schrijft hij zijn master thesis over hoe het appel tot hypocrisie verschilt van offline (hier zouden de woorden vervliegen en niet bewaard blijven).

 

Myrna Eppings is programmamaker bij De Nieuwe Oost | Wintertuin en hoofdredacteur van Notulen van het Onzichtbare. In het verleden werkte zij onder andere bij Dekker v/d Vegt (in de stad en op de campus) en zat zij in de redactie van literair tijdschrift Op Ruwe Planken. Als oud-Algemene Cultuurwetenschapper houdt zij naast literatuur van graphic novels, beeldende kunst, film, theater, dans, muziek en alles daartussenin. Het liefst ziet zij veel overlap tussen de kunsten en dingen die je op het verkeerde been zetten (wat uiteindelijk dan bij uitstek het juiste been blijkt te zijn). 

Max Hermens is schrijver en docent Creative Writing. Hij publiceerde eerder werk in onder meer De Gids, Das Magazin en De Optimist. Met zijn chapbook Toch zonken ze niet oogstte hij veel lof. Het verdwijnen van Ferdi Heijen is zijn debuutroman. Hij groeide op in een klein Limburgs dorp. (Foto door Dirk-Jan van Dijk.)