Wintertuin Tipt (2)

Jordi Lammers
, Anneroos Broersma, Max Hermens
 - 03 april 2020

Wij vroegen de makers en medewerkers van De Nieuwe Oost | Wintertuin hoe zij hun tijd doorkomen in thuisisolatie

Vanaf nu vind je op Notulen van het Onzichtbare elke week de beste tips voor als je thuis moet blijven maar niet wil sterven van verveling. Klik door naar de rest van de tips.

 

De tip van.. Jordi Lammers

Lekker buiten lezen in het zonnetje? Een balletje trappen in het park? Ben je mal, dat is toch helemaal niet nodig.  Jordi laat zien hoe je dit (tegelijk) binnen kan doen.

 

De tip van… Anneroos Broersma

Na de NL-ALERT van 22 maart, waarin nog eens dringend werd opgeroepen tot afstand, belde ik met mijn moeder. We hadden het uiteraard over de crisis, de maatregelen en onze mentale gezondheid.  Toen vertelde mijn moeder over een oproep waarin gepleit wordt voor de term fysieke afstand in plaats van sociale afstand. De voornaamste reden hiervoor is dat we juist in deze tijden veel behoefte hebben aan sociale verbinding. En daar zijn we al heel goed in: we spelen online spelletjes met onze vrienden, we lachen en huilen met onze familie via het scherm. Maar wat ook erg leuk is en helpt je mentale gezondheid op peil te houden, is om de sociale afstand op straat te verkleinen. Dus hierbij mijn tip: wanneer je, tijdens je wandeling naar de supermarkt of hardlooprondje, met een boog om elkaar heen loopt, zeg elkaar vriendelijk gedag, geef een knikje of wissel een glimlach uit. Je zult merken dat je er vrolijker van wordt en de anderhalve meter minder ongemakkelijk.

 

Max’ minimale samenvatting

Heb je niet de moed om al die super dikke klassiekers uit te lezen? Max Hermens¬†got your back! Hij vat speciaal voor jou de essenti√ęle verhalen samen, zodat je toch kunt opscheppen tijdens je eerstvolgende videoborrel. Deze week las hij Oorlog en vrede van niemand minder dan Leo Tolstoj:

‘De vrouwen in dit boeken weten hoe verschrikkelijk¬†oorlog¬†is, maar de mannen geloven hen niet¬†en¬†moeten twee keer tegen Napoleon ten strijde trekken om er uiteindelijk achter te komen dat het beter is om in een gigantisch landhuis samen gezellig thee te drinken.’

 

max-1.jpgMax Hermens schrijft verhalen en essays. Zijn werk verscheen onder andere in Das Magazin, en op deFusie, Hard//hoofd en De Internet Gids. Hij droeg onder meer voor op het Valkhoffestival, festival De Oversteek en het Wintertuinfestival. Max’ verhalen gaan over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Die verhalen werden gebundeld in het chapbook Toch zonken ze niet dat in het najaar van 2019 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij. Daarnaast studeerde Max literatuurwetenschap, hij kan vol overgave vertellen over de vele werken uit de literatuurgeschiedenis. maxhermens.com

 

Anneroos Broersma is oud-stagiair van De Nieuwe Oost | Wintertuin. Ze is recentelijk afgestuurd van de MA Literature Today met haar scriptie over literatuur en stigma rondom mentale ziekte. Tegenwoordig werkt ze als kistendrager bij uitvaarten en volgt daarnaast een traineeship in de informele zorg bij Stichting Present.

Jordi Lammers was in 2016 de campusdichter van de Radboud Universiteit. Hij publiceerde verhalen en gedichten in De Revisor, Op Ruwe Planken en bij De Optimist en schrijft essays voor Rekto:Verso. Je kon hem horen voordragen op de Nijmeegse Kunstnacht, het Nijmeegs Boekenfeest en het International Literature Festival. Samen met zijn broer Rindert vormt hij de tweekoppige band Benji - een samensmelting van muziek en po√ęzie. Jordi zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. In november 2021 verscheen zijn chapbook Slaap lekker, Hiroshi Yoshimura, een bundeling van vijf korte verhalen waarin Jordi laat zien wat het betekent om ergens in te geloven. (Foto door Gaby Jongenelen.)