Wintertuin Tipt (11)

Melissa Ketelaar  - 18 juni 2020

Wij vroegen de makers en medewerkers van De Nieuwe Oost | Wintertuin hoe zij hun tijd doorkomen in thuisisolatie

Op Notulen van het Onzichtbare vind je elke week de beste tips voor als je thuis moet blijven maar niet wil sterven van verveling. Klik door naar de rest van de tips.

 

Melissa Ketelaar tipt handcrème

Zachtheid is mijn droom/Handcrème

In de winter zat ik in de trein. Door de blazers was de lucht zo droog en een vriendelijke jonge vrouw bood mij haar handcrème aan. Jasmijn en vanille. Dit gebaar raakte mij door haar vanzelfsprekendheid en de rest van de dag rook ik zo lekker. Door het vele grondige handenwassen tijdens de crisis zijn mijn handen nu even droog en heb ik, voor het eerst, mijn eigen handcrème gekocht. Met zachte hand raak ik mijzelf aan en zo leer ik tederheid, die ik op dit moment helaas niet kan delen met anderen. De dagen volgen elkaar naadloos op, maar toch blijf ik hoopvol dat ik mij weer onder vrienden mag begeven. Ik kijk ernaar uit om ook mijn handcrème te kunnen delen met vreemdelingen, klasgenoten en vrienden. Misschien word ik dan net zo’n lief persoon als de jonge vrouw in de trein.

 

 

Manouk Miltenburg tipt een leesdagboek

Het is juni. Het is al juni. Het is ineens juni. Het is zelfs bijna juli. Waar zijn de afgelopen maanden gebleven? Ben jij ook grip op de tijd verloren tijdens de lockdown? Houd dan bij welke boeken je leest. Dit werkt als een alternatief dagboek. Meer dan het noteren van de schrijver en de titel hoeft het niet te zijn, maar voeg vooral naar behoefte meer informatie toe. Leeservaringen zullen je levendiger bijblijven, je zult kunnen terughalen waar je was toen je dat ene boek las, wat er op het nieuws was, wat je verder bezig hield, wat voor weer het was, hoe je je voelde. Ook kun je op die manier je leespatronen achterhalen en veranderen.  Je zult beseffen dat er heus waardevolle tijd zat tussen maart en juli.

 

 

Max’ minimale samenvatting

Heb je niet de moed om al die super dikke klassiekers uit te lezen? Max Hermens got your back! Hij vat speciaal voor jou de essenti√ęle verhalen samen, zodat je toch kunt opscheppen tijdens je eerstvolgende videoborrel. Deze week: Collected Stories¬†van Raymond Carver.

‘De gin is op. Heeft iemand de gin gezien? Ik moet je iets vertellen. Het gebeurde tijdens het vissen, daar bij de rivier. Maar eerst de gin. Is die er nog?’

 

 

max-1.jpgMax Hermens schrijft verhalen en essays. Zijn werk verscheen onder andere in Das Magazin, en op deFusie, Hard//hoofd en De Internet Gids. Hij droeg onder meer voor op het Valkhoffestival, festival De Oversteek en het Wintertuinfestival. Max’ verhalen gaan over het platteland en de natuur, en over kinderen die op onbenullige avonturen gaan. Die verhalen werden gebundeld in het chapbook Toch zonken ze niet dat in het najaar van 2019 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij. Daarnaast studeerde Max literatuurwetenschap, hij kan vol overgave vertellen over de vele werken uit de literatuurgeschiedenis. maxhermens.com (Foto door Gaby Jongenelen.)

 

Manouk Miltenburg studeerde studeerde Media & Cultuur aan de UvA en vervolgens Literair Bedrijf aan de Radboud Universiteit. Sinds 2015 werkt ze bij De Nieuwe Oost | Wintertuin als o.a. creative manager en redacteur.

Melissa Ketelaar is geboren in Assen. In 2015 verruilde ze een klein Drents dorpje voor Nijmegen om te studeren. Ze trad in Drenthe en Groningen regelmatig op met gedichten, die gingen over thema's waaronder familie, dieren en kwetsbaarheid. Ze is gepubliceerd in o.a. Op Ruwe Planken en ze was campusdichter van de Radboud Universiteit 2019-2020.