Vitamines voor de geest

Jelko Arts  - 18 juni 2020

‘Ik kan geen krant meer lezen zonder op zoek te gaan naar een stiftgedicht,’ aldus mevrouw Van Son (78 jaar).

Het coronavirus heeft een enorme impact op het leven van oudere mensen die wonen in een zorgcomplex. Vaak wonen zij alleen in hun appartement, alle activiteiten in het complex zijn afgelast en bezoek ontvangen kan niet of nauwelijks. Post ontvangen kan gelukkig wel. Daarom worden sinds maart tot en met augustus acht inspirerende postpakketjes gemaakt met creatieve opdrachten erin.

Met medewerking van bekende en minder bekende schrijvers, kunstenaars en illustratoren, biedt Vitamines voor de geest nieuwe inspiratie, zingeving en reflectie in deze bijzondere tijd. Iedere editie wordt bezorgd bij duizenden oudere mensen die verspreid over Nederland wonen.

Hier zullen we de komende maanden voorbeelden laten zien van de resultaten die zijn ingestuurd als antwoord op de opdrachten in de Vitamines voor de geest. Het werk hieronder werd gemaakt naar aanleiding van de stiftgedichtopdracht uit editie 1. Ter inspiratie drukten we bij die opdracht twee stiftgedichten af van maker Jelko Arts:

 

Ingestuurde stiftgedichten

 

Alles komt goed

 

Stilte

 

Gemoedstoestand

 

En als bonus een heel zeldzaam omgekeerd stiftgedicht:

 

Vitamines voor de geest is een initiatief van Vitalis WoonZorg Groep, De Nieuwe Oost | Wintertuin en ontwerpbureau Volle-Kracht. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Van Abbemuseum, RCOAK, ZonMw, Cultuur Eindhoven en Fonds Sluyterman Van Loo.

 

Jelko Arts is striptekenaar by day en showmaster by night. Als tekenaar werkte hij onder andere voor deBuren, poëzietijdschrift Awater, De Optimist, dagblad de Gelderlander en tijdschrift PLUK. Zijn stripboek Hoe bijen de ruimte vullen gaat over bijen, lego en mensen met hobby’s. Jelko interviewde op verschillende literaire podia auteurs als Herman Koch, Connie Palmen, Adriaan van Dis en anderen. Hij treedt door het hele land op met het enige schrijverscollectief met danspasjes: BOYBAND, de Literaire Boyband. (Foto door Gaby Jongenelen.)