Wie hoort er bij jouw wij?

Jantine Wijnja  - 14 september 2020

Verbinding en afzondering in drie Drentse dorpen

De publicatie Wie hoort er bij jouw ›wij‹? komt voort uit het project Hoe groot is jouw ›wij‹?. Van juni 2019 tot maart 2020 bevroeg Jantine Wijnja een aantal inwoners van Annerveenschekanaal, Eexterveen, Eexterveenschekanaal en het ernaast gelegen Bareveld en Nieuwediep over twee onderwerpen: de ervaring van hun leefomgeving, en hun kijk op de thema’s verbinding en afzondering. Wie hoort er bij jouw ›wij‹? is een tekstcollage: het boek is volledig opgebouwd uit citaten uit deze gesprekken. De gesprekken zijn opgenomen, uitgeschreven, en fragmenten van de transcripties zijn thematisch met elkaar vervlochten. Dat is terug te zien in het boek: waar de tekst van spreker verspringt, staat er een ·stip als ·deze onder de tekst. Wat te lezen is, zijn de ervaringen van velen, herordend op basis van wat opviel. Hier lees je een aantal fragmenten uit het boek, geselecteerd door Wijnja zelf.

 

Wie hoort er bij jouw ›wij‹? is een omvangrijke tekstcollage. Van juni 2019 tot maart 2020 bevroeg Jantine Wijnja een aantal inwoners van de Drentse dorpen Annerveenschekanaal, Eexterveen en Eexterveenschekanaal over twee onderwerpen: hun ervaring van hun leefomgeving en hun kijk op de thema’s verbinding en afzondering. Het boek is helemaal opgebouwd uit citaten uit deze gesprekken. Wie hoort er bij jouw >wij<? koop je vanaf 21 september in de webshop van Wintertuin Uitgeverij.
Wie hoort er bij jouw ›wij‹? is onderdeel van Dit is Nu, een meerjarig multidisciplinair project dat in kaart brengt hoe Nederland nu aanvoelt voor wie zich hier bevindt. Voor dit Dit is Nu verscheen bij Wintertuin Uitgeverij ook al het boek Nederland Nu.

Jantine Wijnja maakt meerstemmige teksten en performances en begeleidt co-creatieve groepsprocessen. In 2016 reisde ze zonder rijbewijs in een aanhanger het land door op zoek naar Nederland Nu; het was de start van haar meerjarige project Dit is Nu. Ze houdt van Boris Vian, Leonora Carrington, Angela Carter en ze gelooft in jou. (Foto door Henry Alles.)