He Europa

Lisa Weeda
, BrotherTill
 - 20 maart 2021

Samenwerking tussen een schrijver en een producer

Talkpoeder is van origine een live performance waarbij schrijvers en muzikanten elkaar op het podium ontmoeten. Iedere editie worden nieuwe schrijvers en muzikanten aan elkaar gekoppeld en improviseren zij met elkaar op het podium. De schrijvers dragen voor uit eigen werk, de muzikanten leggen er een tapijtje van muziek onder. Op die manier versterken beide praktijken elkaar en leren de makers hun werk met een nieuwe blik te benaderen. Op 17 maart presenteerde De Nieuwe Oost een heuse Talkpoeder ep met daarop de vijf duo’s die al langere tijd samenwerken binnen dit project. De komende weken stellen we ze aan je voor, te beginnen met Lisa Weeda & BrotherTill. Luister de hele Talkpoeder ep op Spotify of klik door naar de andere Talkpoederduo’s.

 

 

LISA WEEDA Ik maak nu al twee jaar dingen met Mathijs en het is fijn: de flow en het overleg zijn soepel, zonder botsingen, eerder als een fijne organische aanvulling. Mathijs is precies en geduldig, en nog aardig ook. Een fijne match.

MATHIJS VAN TIL (van kusntenaarsduo BrotherTill) Daar waar eerdere samenwerkingen tussen mij en Lisa ontstaan zijn zonder duidelijk vooraf vormgegeven kader, hebben we er bij Talkpoeder voor gekozen om bewust te creëren binnen de gangbare structuur van een poptrack. Coupletten die uitkomen in een refrein. Een herkenbare hook.
Lisa is zeer muzikaal en zich goed bewust van muzikale opbouw en spanning. Hierdoor stond er binnen korte tijd een sterk fundament van de track. De klank die ze in haar performance meebrengt geeft mij als producer een duidelijke richting in klankkleur en energie. Een kwestie van invullen.
We vinden elkaar in het vertrouwen van het creatieve proces.

 

 

He Europa

hé Europa
ça va bien
ben je nog wakker?
heb je de grens op slot gedaan
gordijnen dichtgetrokken
je favo serie aangezet
iets vermakelijks
iets heel simpels
niet te moeilijk, lekker zonder politiek
je hebt een beetje bloed in je mondhoek, wil je wat extra desinfect?

is de zee al schoongespoeld
heb je de baby al weer God gemaakt?
vuisten terug de aarde in geduwd
als ziek gewas dat niet geoogst mag worden?
hé, jij bent de ontdekker toch
eerlijke vinder
de kleuter die de toys niet deelt
zeg je stelen, sagst du klau’n?
je bedoelt grijpen
urbi et orbi

HE EUROPA
binge je wegkijkpolitics
right-wing-pegida-flicks
true-crime-gendergap-docu’s
zwijgen is zilver en wegkijken goud
HE EUROPA
binge je wegkijkpolitics
right-wing-pegida-flicks
true-crime-gendergap-docu’s
zwijgen is zilver en wegkijken goud

eigen-volk-eerst-permanentje
zeg een eerlijk
år du okej?
hoofddoekshaming, systemisch verbergen
pas op voor de gays
spoel het bloed van je handen in grenswater
waar de mens aanspoelt op de rand
DOUZE POINTS!
duw de lichamen opzij
verwijder de vlekken, zeg:
welkom! In het bordeel voor welvarende hoerenlopers, zeg:
HIER IS HET VOL
want dit is helaas de plek waar racisme verward wordt met vrijheid

spoel je schoon in de zee die maar mensen blijft spugen en spugen en spugen
die steeds vaker twijfelt of het jou niet op moet slokken
en moet laten verdwijnen

kijk om je heen, en fluister
ons europees tapijt is groot genoeg
om alles onder te vegen
er zijn zoveel ruimtes waar vanalles in kan verdwijnen
onder kilo’s van kul en verdragen

kijk om je heen
dit is het toch?
de beschaving is hier

HE EUROPA
binge je wegkijkpolitics
right-wing-pegida-flicks
true-crime-gendergap-docu’s
zwijgen is zilver en wegkijken goud
HE EUROPA
binge je wegkijkpolitics
right-wing-pegida-flicks
true-crime-gendergap-docu’s
zwijgen is zilver en wegkijken goud

schengenlanden stille handelsverdragen banlieue-romcoms bootjes vol oliemagnaten op zoek naar nog meer kerosine grachtenpanden gedragen door ornamenten van tot slaaf gemaakten komkommerplukkers die geen wodka maar schoonmaakmiddel drinken wat maakt het uit weten zij veel duizenden zwemvesten om belastingparadijzen heen gebonden als bumpers voor economische vrijheid en democratie voor iedereen de blauwe vlag met verkeerd geplaatste gele sterren verdwaalde drenkelingen in tentenkampen die roepen om een songfestival BORED EUROPE in Gazprom t-shirts met vlaggen in de hand tsaren verruild voor dictators pro-life parties priesters met veel te kleine knechten castratiewetten dalen die veranderen in moordkuilen schaduwgebieden met checkpoints als grenzen

Europa kijkt toe met de hand op het verenigde hart
Europa lacht voor de foto

 

BrotherTill is een samensmelting van spoken word, elektronische muziek en visual-art. Al jaren werken de twee broers samen in de performance kunsten. Een concert? Een performance? Een voorstelling met video? Of alles samen? Het duo heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met intense multimediale, behoorlijk vervreemdende en soms absurdistische concepten waar muziek, spoken word, video en performance art samengaan. Het concept van de broers van Til prikkelt, bijt en schuurt, spreekt de zintuigen op meerdere lagen diepgaand aan en is spectaculair kleurrijk en beeldend. BrotherTill zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | pop.

Lisa Weeda schrijft proza en debuteert op 28 oktober met haar roman Aleksandra bij de Bezige Bij. Ze maakt literair programma bij Mooie Woorden in Utrecht, geeft les aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten en de Rockacademie, en regisseerde de VR-productie ROZSYPNE over het oorlogsgebied in Oekraïne. Haar werk verscheen onder meer in Das Magazin, de Volkskrant, de Revisor en Tirade. In 2015 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en nam in 2016 deel aan de Parijsresidentie van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Datzelfde jaar verscheen haar chapbook De benen van Petrovski. Lisa is geselecteerd voor de tweede editie van CELA.