Staat van het Verhaal

Merlijn Huntjens Smita James Chris Lomans  - 15 november 2021

Artistieke parafrase van een anoniem gedeeld verhaal

Speciaal voor de festivalmaand van het Wintertuinfestival vroegen wij twee kunstenaars in gesprek te gaan met iemand die een verhaal bij zich draagt, maar dat enkel anoniem wilde delen. Niet iedereen houdt namelijk van in de spotlight staan of kan zich de aandacht veroorloven. In deze eerste aflevering Merlijn Huntjens en het verhaal dat hij optekende. Met inleiding en nagesprek door programmamakers Smita James en Chris Lomans. Lees en luister ook naar het gedicht van Naomi Grant en de bijbehorende podcast.

 

Of lees het transcript.

 

hij is fijn om als kennis te hebben | Merlijn Huntjens

je hebt in je rechterhand een onbekende reistas vast.
in de linker het handvat van de deur aan de kant van de bijrijder.
de chauffeur wacht in de bus. het is midden in de nacht.

je maakt de busdeur open.
en trekt hem snel achter je dicht wanneer je zit
alsof een geheim geheim en binnen moet blijven.

je zit naast degene waarmee je eerder vandaag belde.

zo iemand zouden we ook kunnen zijn.
iemand die iemand kent die iemand kent die nu in de gevangenis zit
omdat jij iets deed en hij iets anders deed maar zeker niet dat wat jij deed

maar hij zei niet dat jij het was maar dat hij het was en nu zit hij vast
en schaakt hij en leest hij boeken, kierkegaard en nietzsche.

hij verkocht iets aan je waarvan hij zei dat het een droom was.
vacuüm verpakte plastic zakken die mooi opgestapeld in een reistas passen.
hij zou je zo aan je haren uit de wijk waarin je opgroeide trekken.

het kind zonder geld voor voetbalschoenen.

hij zou bovenop de plastic zakken de routebeschrijvingen
naar een grens leggen, waar hij en jij, later als jullie groot zijn
overheen zouden moeten gaan.

 

Een plaats voor onvergetelijke verhalen. Verhalen die we niet kunnen missen, omdat we als mens – maar ook als maatschappij – niet compleet zijn als we ze niet kennen. Iedereen kan een verhaal insturen. Zo bouwen we samen aan een verzameling verhalen die van iedereen is.

Naar aanleiding van de festivalmaand van het Wintertuinfestival werd de vijfde aflevering van De Staat van het Verhaal opgenomen in de Bibliotheek Utrecht. Hierbij vertelden Wardeh Ali, Tjerry Conradi en Grey Ravelli hun persoonlijke verhalen. Schrijver Murat Isik schoof bij Chris Lomans en Smita James aan voor een interview. Luister de vijfde aflevering nu terug!

 

 

Gedurende november verscheen alle digitale programmering van het Wintertuinfestival op Notulen van het Onzichtbare. Van audioregistraties van de inleidende gesprekken tot verdiepende artikelen en van interviews met makers tot voorpublicaties. En alles daartussenin.

De nieuwe maatregelen maakten het helaas onmogelijk om op 27 november een volwaardige festivalavond plaats te laten vinden. Daarom hebben we besloten om de festivalavond te verzetten naar tweede paasdag 18 april 2022. Die dag komt al het programma dat in november op de Notulen van het Onzichtbare verscheen samen op het afsluitende evenement in Doornroosje. Kijk voor meer informatie op wintertuinfestival.nl.

Onze digitale festivalprogrammering blijft tot die tijd gewoon online toegankelijk, met de Losbladige Notulen kun je onverminderd het festivalgevoel in huis halen en de uitgave De weg. Taoïstisch wandelen met A.L. Snijders is ook nog steeds verkrijgbaar.

 

Merlijn Huntjens schrijft poëzie. In 2016, 2017 en 2018 stond hij in de finale van het NK Poetry Slam. Merlijn portretteert in zijn poëzie gewone mensen in ogenschijnlijk gewone situaties. Stiekem is de wereld bijzonder, magisch en vooral eeuwig maar dat hebben de personages in de gedichten niet door. Merlijns werk verscheen onlangs online op de Revisor en Tijdschrift Ei, en gedrukt in Kluger Hans. Hij is letterenconsulent bij de provinciale cultuurinstelling Huis voor de Kunsten Limburg en bedenker van de internationale poetry slam Borderlines in de Euregio Maas-Rijn. Verder is hij maker bij PANDA en VIA ZUID. Merlijn zit in een talentontwikkeltraject bij De Nieuwe Oost | Wintertuin. (Foto door Pascal Moors.)

Smita James is een ritmische redenaar en een schrijver die verhalen wegschrijft van schouders. Gedreven door dromen, wensen, mensen, gedachten en het leven, vertaalt ze emoties in haar gedichten. Ze vertelt de verhalen van onze harten in de stilte van ons ademhalen of op de beat met spoken word. Daarnaast kan je haar kennen als workshopdocent bij onder andere Meervaart Studio, van theaterstukken als Fok Me Hokje of als poetic copywriter voor o.a. het Tropenmuseum. James beweegt zich graag in omgevingen waar creëren en verbinden het hoogste doel zijn.

Chris Lomans is schrijver, muzikant en programmamaker bij Perdu. Hen studeerde in 2017 af aan Creative Writing ArtEZ met de experimentele novelle Een mensvormig gat, waarin hen het poëtische en het prozaïsche probeert te laten versmelten, een ontwikkeling die samenvalt met de manier waarop een fictieve stad wordt heroverd door de natuur. Chris werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab, waar hen onderzoek deed naar vloeibaarheid binnen het lichamelijke en het spirituele. Hen houdt van teksten die zich niet laten vangen in een genre. Chris is begeleider van Literaturjugend in Nijmegen, en droeg voor op onder meer Brainwash Festival, Wintertuinfestival, Nieuwe Types, en bij Perdu en Frontaal, waarbij hen zichzelf vaak begeleidt met bezwerende live soundscapes. In november 2020 verscheen hun chapbook bij Wintertuin Uitgeverij. Chris zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.