Woorden stromen over mij

Yeser Shehada Feras El Sheakh Leyla Ali  - 11 december 2023

Veertien mensen die Nederlands leren kwamen acht weken lang samen in de Schrijfwerkplaats Maastricht en de Schrijfwerkplaats Venlo. Ahmed Jundi, Ekaterina Selezneva, Emine Ünal, Milena Dahl, Monif Mutahar Al Darwish, Nurhidayatuloh, Raeesah Nawaz, Yeser Shehada, Alexandra Shishkova, Erich Schitter, Faeza Mato, Feras El Sheakh, Luzia Eder en Luzina Mato schreven en herschreven hun verhalen, gedichten en columns onder begeleiding van Amber-Helena Reisig en Lana Nasser.
De beste teksten uit Wintertuins Schrijfwerkplaats Maastricht en Schrijfwerkplaats Venlo zijn samengebracht in de bundel Woorden stromen over mij. Persoonlijke geschiedenissen en verzonnen werelden: de schrijvers laten je in dit boekje plekken zien die belangrijk voor hen zijn. Ze heten je daar welkom.
Op zondag 17 december presenteren we de bundel in Centre Céramique in Maastricht en op maandag 18 december in STEK in de Bibliotheek in Venlo. Let op! Aanmelden is verplicht en kan via wintertuin.nl/schrijfwerkplaats. Zie hieronder voor meer informatie.

Illustratie door Leyla Ali 

O oorlog | Yeser Shehada

O oorlog
Ken jij mijn moeder?
Zoek haar in je buik
Mijn moeder is erg mooi
Haar ogen zijn zeeblauw
En haar hart is een waterval van glimlachen
En ze houdt van mij en roept altijd naar mij:
‘Mijn maantje’

O oorlog
Ken je mijn vader?
Zoek hem onder je voeten
Zijn haar is zwart
En zijn handen zijn genereus
Soms huilt hij ’s nachts alleen
Hij ging ’s ochtends naar buiten om ons
Eten te brengen en kwam niet terug

O oorlog
Ken jij mijn kleine zusje?
Ze is heel mooi, net als mijn moeder
Haar naam is Rasha
Haar haar is blond en lang
Ze kent een prachtig lied over de lente
Ze was buiten aan het spelen met
De kinderen en jouw grote hand
Viel boven op haar

O oorlog
Ken jij mijn grote broer?
Vind hem alsjeblieft tussen je tanden
Mijn broer houdt van tekenen en hij is
Bijna een kwart Picasso
Zijn vriendin is mooi, haar naam is Mia
Hij was een patiënt in het ziekenhuis
Toen alles daar afbrandde

O oorlog
Ken jij mijn opa en oma?
Misschien heb je tegen ze aangetrapt terwijl je liep
Mijn grootvader kent veel verhalen uit zijn hoofd
Mijn oma maakt heerlijke taart
Hun oude huis ligt naast het bos
Ze hebben een hond genaamd Bob
Ze hebben een mooie foto van mij aan
De muur in de woonkamer hangen
Maar door jou bestaat de muur niet meer

O oorlog
Weet jij waar mijn herinneringen zijn?
Het kan zijn dat je er per ongeluk op
Geblazen hebt tijdens het roken
Breng mijn herinneringen terug alsjeblieft
Ik ben vergeten wanneer, waar en waarom
Een mooie jonge vrouw me kuste
Breng mijn herinneringen snel terug
Ik zit nog steeds te wachten in je
Kleine rugzak in je lunchbox

 

Illustratie door Leyla Ali 

 

Renner met schaduwen: een nachtelijk avontuur | Feras El Sheakh

Ik open mijn ogen, kijk op mijn horloge, en het is drie uur ‘s nachts. Iedereen slaapt nog en ik heb vier uur voor mezelf. Snel trek ik mijn schoenen aan en verlaat het huis. De nacht is stil en ik voel een ongewone golf van energie. Ik begin te lopen, genietend van de vage geluiden van de nacht, maar het is niet genoeg. Ik wil meer, dus begin ik te rennen en dan nog sneller.

Ik laat mijn buurt achter me en bevind me op een snelweg. Hij is bijna leeg, met af en toe vrachtwagens, die elke paar minuten voorbijrijden. Mijn bestemming is het park uit mijn kindertijd en om daar te komen, moet ik de snelweg oversteken. Gelukkig zie ik een voetgangersbrug. Ik klim omhoog en de brug trilt als auto’s eronder passeren. Vanaf deze plek zie ik de velden van een Landbouwschool, waar mijn vader vroeger werkte. Het is een perfecte plek om te zitten en de omgeving in me op te nemen.

Zittend op de brug met mijn benen bungelend, voel ik een diepe rust. Ik kijk naar de auto’s en vrachtwagens beneden en hun lichten creëren dansende schaduwen. Het eerste licht van de dageraad begint alles met warme, nieuwe kleuren te schilderen. De wereld ontwaakt; de vogels zingen luider en de stad komt langzaam tot leven.

Plotseling naderen iemands voetstappen me en nieuwsgierige ogen kijken me met veel vragen aan. Geschrokken spring ik op en ren terug naar huis. Ik kom terug, voordat iemand anders wakker wordt. Ik lig in bed te wachten tot mijn ouders me wakker maken.

 

 

Op zondag 17 december presenteren we de bundel in Centre Céramique in Maastricht. Let op! Aanmelden is verplicht en kan via wintertuin.nl/schrijfwerkplaats.

Zondag 17 december 2023
Inloop: 13.00 uur
Programma: 13.30 – 15.00 uur
Afsluiting met drankje, gelegenheid om de bundel te kopen: 15.00 – 15.45 uur
Locatie: Souterrain, Centre Céramique (Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht)
Toegang: gratis

Op maandag 18 december is de bundelpresentatie in STEK in de Bibliotheek Venlo. Iedereen is welkom! Aanmelden voor de bundelpresentatie in Venlo is niet nodig.

Maandag 18 december 2023
Deur open: 16:30 uur
Start: 17:00 uur, einde: 18:00 uur
Locatie: STEK, de Bibliotheek Venlo (Begijnengang 2, 5911 JL Venlo)
Toegang: gratis

De Schrijfwerkplaats is een project van Wintertuin. Het project wordt uitgevoerd i.s.m. de Bibliotheek Venlo en de Bibliotheek Maastricht en mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Cubiss.

 

Yeser Shehada heeft een bachelor in Islamitische Wet. Hij is docent Arabische taal. Hij schrijft verhalen en gedichten in zijn moedertaal, waarvan sommige in kranten en op social media gepubliceerd zijn. Hij is druk bezig om de Nederlandse taal te leren. Hij zoekt naar de betekenis van het leven en gelooft bij voorbaat dat hij die niet kan vinden.

Feras El Sheakh is een kunstenaar en leraar met een passie voor creativiteit en avontuur. Hij behaalde zijn postdoctoraal diploma aan de Moscow State Stroganov Academy. Zijn reis omvatte ook een master in Fine Arts Education aan de Kursk State University en een bachelor in Schone Kunsten in Damascus. Feras heeft deelgenomen aan verschillende tentoonstellingen en heeft publicaties in het vakgebied van kunst en pedagogiek op zijn naam staan. Met zijn artistieke ziel en multiculturele achtergrond blijft hij verlangen naar een plek die hij ‘thuis’ kan noemen. (Foto door Handan Tufan.)

Leyla Ali studeerde Grafisch Ontwerp in Bakoe, Azerbeidzjan en Illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Ze werkt als freelancer illustrator, conceptueel kunstenaar en grafisch ontwerper met ervaring in de beeldende kunst, live tekenen en social design.