De Grote Beloftes

Uschi Cop Steff Geelen  - 07 december 2023

Tijdens Nieuwe Types 2023 presenteerden De Grote Beloftes Uschi Cop en Steff Geelen hun chapbooks aan het grote publiek aan de hand van unieke, artistieke performances. Hier introduceren we Uschi Cops ‘Zwaktebod’ en Steff Geelens ‘De splitsingen’ aan de hand van een gesprek tussen beide schrijvers en twee animaties, gemaakt in samenwerking met Carlyn Westerink (animatie video Steff) en Marc Alberto (geluid video Steff), en Niel Backx (animatie en ontwerp video Uschi), Tina De Souter (ontwerp video Uschi) en Margot Timmermans (geluid video Uschi).

 

 

 

In deze claustrofobische verhalenbundel ontleedt Uschi Cop zes levens die getekend zijn door een verlangen naar zingeving. De personages in Zwaktebod worden ingeklemd tussen het narratief dat hun werd voorgeschreven en een toekomst waar ze zelf de pen vasthouden. Gebukt onder scheve machtsverhoudingen en eenzaamheid zoeken ze een weg naar elkaar, reiken elkaar de hand in trance. Leidt dit tot een climax van ultieme verheldering? Of blijken de echo’s die door de verhalen heen schemeren meer georkestreerd dan gedacht? Bestel Zwaktebod in onze webshop.

 

 

 

 

De splitsingen is een bundel vol buitenbeentjes en shapeshifters. In deze verhalen ontvouwt Steff Geelen werelden die op de onze lijken, maar waarin magische metamorfoses de levens van de personages, bruut of gestaag, ontwrichten: een zwart gat opent zich aan de rand van de stad, een performance overschrijdt alle grenzen, lichamen veranderen in steen, vervellen of blijven zich verdubbelen. Altijd weerspiegelen de fabelachtige elementen de vervreemding van iemand die zich ergens niet langer thuis voelt. Steff Geelen putte voor deze bundel inspiratie uit het ‘body horror’-genre en fantastische literatuur. Bestel De splitsingen in onze webshop.

 

 

Uschi Cop is schrijver en literair curator. In 2014 verhuisde ze naar Brussel en werd ze verliefd op de stad. Een jaar later behaalde ze haar doctoraat in de taalpsychologie aan de UGent. Momenteel werkt ze als beleidsmedewerker voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media. In 2018 werd ze geselecteerd voor de Parijse schrijfresidentie van deBuren en in 2019 voor de Lage Landen schrijfweek van Editio. Begin 2021 richtte ze Hyster-x op, een feministisch Belgisch schrijverscollectief voor vrouwen en non-binaire personen. Ze cureert literaire podia en teksten voor dit collectief en zoekt voortdurend naar nieuwe samenwerkingen. Uschi’s proza is zintuiglijk en scherp en belicht thema’s zoals klimaatverandering, rouw, feminisme, cultuur, kunst en intimiteit. Ze brengt regelmatig poëtische tekst op verschillende podia. Ze schreef reeds columns voor De Morgen en publiceerde korte verhalen en poëzie in onder andere Kluger Hans, Ons Erfdeel, Editio Magazine en Deus Ex Machina. Uschi zit in het talentontwikkeltraject van Wintertuin. (Foto door Gaby Jongenelen.)

Steff Geelen is schrijver, theatermaker en performer met een achtergrond in sociologie. Hun werk is beeldend, ritualistisch en interdisciplinair en onderzoekt vaak een of meerdere van de volgende thema’s: metamorfose, mythologie, verlangen, controleverlies en ontheemding. Steff is coach en maker bij Poetry Circle Nowhere en als vaste maker aangesloten bij Likeminds. In 2020 werd hen samen met veertien andere (internationale) kunstenaars geselecteerd voor de 3Package Deal, een talentontwikkelingsbeurs van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. In 2021 maakte hen twee voorstellingen; Ring Ding Ding een audiovisuele installatie over het leven van voorwerpen voor Over Het IJ Festival en Mannish, een persoonlijk, filosofisch onderzoek naar de male gaze die in première ging tijdens het Amsterdam Fringe Festival. Hen schrijft poëzie, proza en essays en publiceerde eerder op Hard//Hoofd, De Optimist en in Kluger Hans. Steff zit in het talentontwikkeltraject van Wintertuin. (Foto door Gaby Jongenelen.)