Wasknijper

El Houssaine Ouzerne  - 27 september 2022

Zeven mensen die Nederlands leren kwamen tien weken lang samen in de Schrijfwerkplaats Rotterdam. Andrea Acuña, Antoinette Camacho, El Houssaine Ouzerne, Hisham, Melanie Winter, Sait Gulsen en Soad Salem schreven en herschreven hun verhalen, gedichten en columns onder begeleiding van Lowie van Oers, Marion Slot, Siham Amghar en Rinske van Berkum.
De beste teksten uit Wintertuins Schrijfwerkplaats Rotterdam zijn samengebracht in de bundel Iedereen heeft buren. Deze werd feestelijk gepresenteerd op vrijdag 30 september 2022 in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Als voorpublicatie lees je hieronder een tekst van El Houssaine Ouzerne.

 

Wasknijper | El Houssaine Ouzerne

In mijn jeugdtijd en vooral in de voorbereidingstijden voor mijn examen, moest ik naar boven. Omdat het dak plat was, heb ik het als een terrasje gebruikt en om te voorkomen dat ik de drukte en het lawaai beneden in huis zou horen. Dagenlang ben ik daarboven geweest alleen met mijn boeken, schriften en één of twee, soms tot misschien vijf, kopjes koffie per dag. Dat waren mijn soulage (opluchting) tegen eenzaamheid en die moeilijke opgave.

In de loop van de tijd heeft mijn buurmeisje mijn aanwezigheid daar ontdekt. In eerste instantie ging ze ook naar boven om een stukje schone lucht te happen. Met de tijd heeft ze toch een ander excuus gevonden om mij gezelschap aan te bieden: ze hing de was boven haar dak. Mijn buurmeisje was klaar met school, althans ze was gestopt en ze wou verder met haar leven, een stapje verder zou ik zeggen.

In het begin zwaaiden we alleen naar elkaar, of wisselden we een goedemorgen, goedenavond, maar naarmate het een gewoonte werd, waren ook de gesprekken over koetjes en kalfjes voorbij.

Maar ik, ik was serieus, zelfs serieuzer dan een trein en zijn conducteur. De trein gaat bijna altijd rechtdoor, heeft weinig kansen om te zigzaggen. De conducteur kan alleen maar tussen de rails sturen en zijn machine stom volgen. Mijn stomme machine was normen en waarden en het netjes, zoals je het hoort te doen: eerst goed leren, een diploma halen, hard werken en dan pas een vrouw zoeken en misschien hebben…

Hoe dieper ik in de boeken zat te kijken en leerde, hoe meer mijn buurmeisje mij probeerde wakker te schudden: dat ze naast me stond, dat ze een andere behandeling van mij dan de boeken nodig had. Het ging zo verder totdat ze in plaats van de wasknijper te gebruiken om de was op te hangen, haar jurk te midden van haar half naakte lichaam vastzette.

Ik ben nooit tot de dag van vandaag, nooit meer wakker geworden van mijn dromen, uiteindelijk komt niets van dat gedoe allemaal terecht, studie wel afgemaakt, maar geen werk, geen vrouw en helemaal geen buurmeisje meer. Dan zit je met de derde vinger voor je neus, basta!

Misschien zelfs karma!

 


De Schrijfwerkplaats is creatief schrijven voor mensen die Nederlands leren. De werkplaats richt zich op mensen mensen die Nederlands leren en een serieuze interesse voor het makerschap hebben. De deelnemers, allen volwassen NT2-leerlingen, schrijven en herschrijven hun verhalen, gedichten en columns onder professionele begeleiding. Klik door voor meer over de Schrijfwerkplaats. De Schrijfwerkplaats wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het VSB Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. 

 

 

De beste teksten uit Wintertuins Schrijfwerkplaats Rotterdam zijn samengebracht in de bundel Iedereen heeft buren. Persoonlijke geschiedenissen en verzonnen werelden: de schrijvers laten je in dit boekje plekken zien die belangrijk voor hen zijn. Ze heten je daar welkom.

El Houssaine Ouzerne is geboren en getogen in Marrakech en omstreken. Hij is afgestudeerd aan de universiteit Qadi Ayyad te Marrakech. Eind 2003 is Houssaine in Nederland op Schiphol beland. In 2009 heeft hij een kort verhaal geschreven (met behulp en correctie van mijn docent Nederlandse taal) en naar een literaire wedstrijd gestuurd. 'Wonder boven wonder heeft dat verhaal de eerste prijs gewonnen en sindsdien zit ik in de wolken dat ik een "beroemde" schrijver zal worden... ' aldus Houssaine. (Foto door Handan Tufan.)