de zee zwaait terug

Merlijn Huntjens  - 26 september 2022

Voorproefje van het nieuwste chapbook, in een reeks van al meer dan twintig uitgaven

Onlangs verscheen het chapbook de zee zwaait terug van dichter Merlijn Huntjens bij Wintertuin Uitgeverij. Op 4 september presenteerde Merlijn zijn chapbook in het Royal Theater in Heerlen tijdens het meerdaagse festival Cultura Nova.
Zaterdag 15 oktober zal de performance nog te zien zijn tijdens Explore the North in Leeuwarden en op zaterdag 29 oktober tijdens festival Nieuwe Types in Nijmegen. Op woensdag 16 en donderdag 17 november voert Merlijn zijn performance op in Theater Bellevue in Amsterdam.
Aan de hand van een performance met voordrachten, muziek en idyllische vakantiekiekjes laat Merlijn het publiek kennismaken met het eiland en zijn bewoners. Als voorproefje leest hij hier een van de gedichten uit de bundel voor: ‘de programmering laat een nieuwe afstand toe’.

 

 

de programmering laat een nieuwe afstand toe

over het hele eiland klinkt een nummer.
door de luidsprekers van de drones
is er bijna niets van te verstaan.
de zangstem lijkt in elk geval die van een vrouw te zijn
die iets met la nuit zingt. ze maakt lange uithalen.

de werkbijdrones horen
alarmgeluiden af te spelen in noodsituaties.
ze kunnen de toonhoogtes van muziek niet aan
kraken als oude radio’s
klinken dof. sommige speakers doen helemaal niets.

de meeste bewoners staan voor hun voordeur
kijken naar de evenwijdig aan het land
zwevende, zingende werkbijdrones.

op het dak van haar spiegeleihuis
ziet demi door haar telescoop de werkbijdronecentrale in de verte.
ze ziet door een groot raam de server staan

met daarin een kleine witte usb-stick, veel witte, knipperende lichtjes.
er is verder niemand in het gebouw te zien, geen mens.
ze blijft even hangen bij andy’s boerderij.
daar lijkt joke visser met de voorbijzwevende drones mee te zingen.

 

 

de zee zwaait terug

In de bundel de zee zwaait terug schrijft Merlijn Huntjens over een fictief eiland waar een gesloten gemeenschap woont. De mensen maken er onderdeel uit van een oud en magisch universum.
De gedichten vertellen het verhaal van de teloorgang van deze oude wereld en de onzekere toekomst die erop volgt. Wat is de invloed van technologische vooruitgang in een wereld van tradities en rituelen? Is er in een steeds donker wordende wereld nog ruimte voor individuele kwetsbaarheid? Dit chapbook onderzoekt hoe de eilanders omgaan met radicale veranderingen en het verlies dat daarmee gepaard gaat. Bij de totstandkoming van de bundel werkte Merlijn nauw samen met grafisch ontwerper Guus Prevoo, die zowel het omslag als de twee illustraties in het boek verzorgde.

De bundel te koop in de webshop van Wintertuin en bij geselecteerde boekhandels.

 

Een chapbook is geen debuut, maar een eerste kennismaking met het literaire veld. Het maken van een chapbook is een belangrijke stap voor de talenten die deelnemen aan het ontwikketraject van Wintertuin. Oud-makers die Merlijn Huntjens hierin voorgingen zijn onder meer de inmiddels succesvol gedebuteerde schrijvers Joost Oomen, Lisa Weeda, Simone Atangana Bekono en Nikki Dekker. Wintertuin Uitgeverij geeft al acht jaar chapbooks uit van talentvolle makers, waarvoor de organisatie in 2020 de Lokienprijs ontving.

 

Merlijn Huntjens schrijft poëzie en teksten voor (theater)performances. Hij probeert in zijn werk grote problemen te verzachten of behapbaar te maken door zich te concentreren op mooie, vaak onzichtbare alledaagse en absurde situaties. Merlijn vormt samen met Nina Willems performancecollectief PANDA en was driemaal finalist van het NK Poetry Slam. Hij publiceerde zijn werk in onder andere De Revisor, Tirade en Kluger Hans en zit in het ontwikkeltraject van Wintertuin. Zijn chapbook de zee zwaait terug verscheen in 2022 bij Wintertuin uitgeverij.