Robotstories

Mike Ligthart  - 11 maart 2021

Tijdens Nieuwe Types zorgen onze makers/partners/collega's met een lunchspreekbeurt voor een breuk in je lockdowndag

Rond lunchtijd praatten ze je tijdens festival Nieuwe Types via Facebook de oren van het hoofd over van alles en nog wat. Op wo 3-3 trapten we af met een lunchspreekbeurt over New Age Publishing door Munganyende, wo 10-3 sprak Mike Ligthart over het project Robotstories, wo 17-3 hoorde je Joeri Oltheten over Wintertuin Curaçao en Maud Vanhauwaert sloot af met een spreekbeurt over Transmedia Storytelling op wo 24-3. Veel plezier met de spreekbeurt van Mike Ligthart!

 

 

In 2015 organiseerde De Nieuwe Oost | Wintertuin in het laatste weekend van juni voor het eerst Nieuwe Types, een jaarlijks festival over de toekomst van de literatuur. Dit gebeurde via verschillende vormen: van intensieve werksessies over het literaire makerschap tot het feestelijke afstuderen van vierdejaarsstudenten Creative Writing. Sinds 2021 is het festival verplaatst naar maart en kunnen bezoekers de hele maand genieten van een divers programma, waarbij de aandacht ligt op nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Vanwege corona vindt Nieuwe Types in 2021 grotendeels digitaal plaats.

Mike Ligthart maakte als onderdeel van zijn promotieonderzoek een robotmaatje voor kinderen in het ziekenhuis. Omdat hij al snel doorhad dat een robot zonder inhoud (ziel?) weinig kan betekenen, klopte hij bij Wintertuin aan voor hulp. Project Robotstories was geboren! Samen met schrijvers, theatermakers en interactieontwerpers werkt Mike aan het ontwikkelen van narratieve dialogen en interactieve verhalen die de robot bezielen. Hij promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is in 2016 afgestudeerd in de kunstmatige intelligentie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.