Een half uur Samen Alleen

Tijdens 48 uur Samen Alleen van Open Source Radio hielden vier makers van De Nieuwe Oost | Wintertuin je gedurende een half uur gezelschap. Beluister hun po√ęzie en liedjes hier. Liever lezen dan luisteren? Merel, Laurens, Jorina en Jordi kozen ook nog allemaal √©√©n tekst voor je uit om hieronder rustig na te lezen.

 

 

Area 51 | Merel van Slobbe

1.
alle geluiden hebben nu vaak dezelfde toonhoogte
als de stem van Mark Rutte tijdens een persconferentie
met ritmische oceaangolven en meeuwen op de achtergrond
ik wil in algoritmes knijpen tot ze openbarsten
tot er iets zoets en kleverigs uitkomt
zodat ik mijn huid ermee
in kan wrijven

2.
ik kijk nog steeds vaak naar de maan
en naar elanden in de sneeuw
op Google Street View
soms laat ik het kraanwater onnodig lang stromen
en dan voel ik me wat beter, de planeet
vliegt als een drone door het universum
als de aliens komen vertel ik ze dat de
de glanzende dingen het eerst ge√ęvacueerd moeten worden
en vervolgens alle vissen

3.
iedere nacht probeer ik mezelf iets groters
voor te stellen dan de nacht ervoor en dan
val ik eindelijk in slaap

 

MICHAEL COLLINS | Laurens van de Linde

michael collins zat in zijn ruimteraket
in zijn ruimtepak, met zijn ruimtepet
dronk een ruimtemilkshake, at een ruimtekroket
michael collins!

michael collins zweefde in een baan
kon zichzelf horen denken, langzaam om de maan
zag zijn vriendjes neil en buzz in de verte net staan
michael collins!

voelt michael collins zich dan nooit alleen?
nee, michael collins voelt zich nooit alleen!

During his day flying solo around the Moon, Collins never felt lonely. Although it has been said ‘not since Adam has any human known such solitude,’ Collins felt very much a part of the mission. In his autobiography he wrote ’this venture has been structured for three men, and I consider my third to be as necessary as either of the other two’. During the 48 minutes of each orbit he was out of radio contact with Earth; the feeling he reported was not loneliness, but rather ‘awareness, anticipation, satisfaction, confidence, almost exultation’.

michael collins!
michael collins!
michael collins voelt zich nooit alleen!

 

Uit: Zuigelingen | Jorina van der Laan

Ik kniel neer voor een plas zwarte stroop. Als ik mijn hand erin laat zakken, verdwijnen mijn pols, onderarm en elleboog onder het oppervlak. Op de bodem van de plas voel ik iets zachts. Het is klein genoeg om met een hand te omsluiten, maar de stroop maakt het zwaar als een kind dat weigert gedragen te worden. In het plakkerige lijfje herken ik de vorm van een pasgeboren kat, glad en gerimpeld. Instinctief leg ik de kat in mijn schoot en lik hem schoon.

 

Kraanvogels | Jordi Lammers

In feite is het simpel: de wiskundigen
rekenen, de grootmeesters schaken
en de directeuren directeuren

maar wat doen we met de kraanvogels
die veel te wilde dromen hebben?
Soms zien ze hoe hun vleugels een half

continent van schaduw voorzien.
Niemand die het doorheeft. Iedereen
maar denken dat het nacht is.

 

Wintertuin Talent Wintertuin begeleidt diverse schrijvers in talentontwikkeltrajecten. We vertegenwoordigen schrijvers richting opdrachtgevers en uitgevers. Verschillende van onze talenten tekenden bij de bekende Nederlandse uitgevers als De Bezige Bij, Lebowski, Atlas Contact, Cossee en Das Mag. We bieden uitgeef- en vertaalrechten aan en onderhandelen over contracten. We zijn verbonden met diverse partners, waaronder Op Ruwe Planken, de opleiding Creative Writing aan ArtEZ University of the Arts en natuurlijk met onze De Nieuwe Oost-ontwikkeltrajecten. Onze schrijvers geven les en begeleiden startende talenten.

Merel van Slobbe is schrijver en journalist. In 2019 verscheen haar chapbook Aan de rand van een lichaam bij Wintertuin Uitgeverij en in 2023 debuteerde ze bij de Arbeiderspers met haar bundel De maan schijnt feller in de metaverse. (Foto door Cornelia Bruinewoud.)

Laurens van de Linde is schrijver en muzikant. Hij publiceerde in VOX, op De Optimist, in de literaire podcast Ondercast, en trad op tijdens onder meer het Valkhoffestival, Festival de Oversteek en het Nijmeegs Boekenfeest, en maakte een audiovoorstelling voor Oorzaken Festival in samenwerking met 6 andere makers. In 2018 bracht Laurens onder de naam LRNS de cassette Indoor Astronauts uit, en in april 2019 stond hij met Nederlandstalige liedjes in het voorprogramma van Lucky Fonz III in Doornroosje. Laurens zit in een literaire boyband: BOYBAND, de literaire boyband. Hij is tevens programmamaker bij De Nieuwe Oost | Wintertuin en begeleider van Literaturjugend in Utrecht. Daarnaast was hij jarenlang hoofdredacteur van literair tijdschrift Op Ruwe Planken. (Foto door Gaby Jongenelen.)

Jorina van der Laan studeerde in 2015 af aan Creative Writing ArtEZ. Met haar afstudeerwerk Jongens zoals wij worden niet verliefd won ze in 2015 de Nieuwe Types Afstudeerprijs. Jorina droeg voor op diverse literaire podia en leverde een bijdrage aan theatergezelschap Nachtgasten. In november 2020 verscheen haar chapbook bij Wintertuin Uitgeverij. Jorina zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. (Foto door Gaby Jongenelen.)

Jordi Lammers was in 2016 de campusdichter van de Radboud Universiteit. Hij publiceerde verhalen en gedichten in De Revisor, Op Ruwe Planken en bij De Optimist en schrijft essays voor Rekto:Verso. Je kon hem horen voordragen op de Nijmeegse Kunstnacht, het Nijmeegs Boekenfeest en het International Literature Festival. Samen met zijn broer Rindert vormt hij de tweekoppige band Benji - een samensmelting van muziek en po√ęzie. Jordi zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. In november 2021 verscheen zijn chapbook Slaap lekker, Hiroshi Yoshimura, een bundeling van vijf korte verhalen waarin Jordi laat zien wat het betekent om ergens in te geloven. (Foto door Gaby Jongenelen.)