het mannetje wordt tijdens de daad onthoofd en half opgegeten

Rik Sprenkels  - 17 november 2020

Bij Wintertuins schrijfwerkplaats Literatuurnest kunnen schrijvers iedere maand een tekst voorleggen aan collega-schrijvers. Onderstaand gedicht heeft Rik Sprenkels bij een bijeenkomst van Literatuurnest Nijmegen besproken.

 

het mannetje wordt tijdens de daad onthoofd en half opgegeten

het liefst wil ik me verstoppen
de diepte in
de bodem zien
de bidsprinkhanen tellen
in het hoogpolig tapijt

ik wil het soort rillingen voelen
waarvan je stil gaat staan
als een uitstervende diersoort
in het midden van de winkelstraat

bij frans leerde ik dat routine
en guillotine rijmen
later bij geschiedenis
dat dat soort dingen
meestal geen toeval zijn

ik zie de afgebeten koppen
probeer even te vergeten
wat ervoor nodig is om hiermee door te gaan

om de tijd te doden verkoop ik gebedsmolens
ik houd mijn kaken op elkaar
probeer niet te radicaliseren

ik heb een visie op de toekomst
een kaal en platgeslagen hoofd
wat moet ik ermee?

net als de meeste mensen blijf ik stil
wacht ik af
eet ik taart
kijk ik naar video’s van parende bidsprinkhanen
op het internet

 

Literatuurnest is een ontmoetingsplek voor schrijvers, dichters en verhalenvertellers. Wie schrijft doet dat vaak alleen, zonder kantoor of collega’s. Wintertuin biedt een schrijfwerkplaats waar je met andere schrijvers en lezers kunt sparren en feedback krijgt op je werk. Gezellig, vrijblijvend en zonder grote verwachtingen.
De werkgroepen van Literatuurnest komen samen op vier locaties: Nijmegen, Utrecht, Arnhem en digitaal via Zoom. Deze bijeenkomsten vinden één keer per maand plaats op vaste avonden. Per editie is er ruimte voor twee of drie schrijvers om een tekst voor te leggen. Wil je meedoen? Meld je dan aan Hannah Chris (Nijmegen), Nicole (Utrecht), Myrthe (Arnhem) of Steff (Digitaal). Of klik door voor meer informatie over Literatuurnest.

Rik Sprenkels schrijft kleine tragedies in dichtvorm, waarbij hij meer zegt dan hij zegt en de lezer en luisteraar achterlaat met een bittere smaak in de mond. Poëzie is voor Rik een voortdurende strijd tegen het cynisme. Meerdere van zijn gedichten verschenen in Op Ruwe Planken. Rik trad onder meer op bij literair podium Frontaal, Onbederf’lijk Vers, Dichters In De Prinsentuin. In het dagelijks leven houdt hij zich bezig met de achterkant van websites.