Radio Debuut | diepdiepblauw

Nikki Dekker
, Selm Merel Wenselaers
 - 05 oktober 2022

Podcast over debuteren en het belang van literatuur

In de weken voorafgaand aan het festival Nieuwe Types / Nieuwe Tijd op 28 en 29 oktober, verschijnen er nieuwe afleveringen van de podcast Radio Debuut, waarin debutanten Nikki Dekker, Corinne Heyrman en Jante Wortel in gesprek gaan met interviewer Selm Merel Wenselaers over debuteren en het belang van literatuur. Luister hieronder de aflevering met Nikki Dekker terug naar aanleiding van haar debuutroman diepdiepblauw (of klik door naar Spotify). En lees ook de eerder op Notulen van het Onzichtbare gepubliceerde voorpublicatie uit diepdiepblauw.

 

 Of lees het transcript.

‚ÄĒ

Diepdiepblauw is de debuutroman van schrijver en radiomaker Nikki Dekker, die eerder deelnam aan een ontwikkeltraject bij Wintertuin. De roman verscheen op dinsdag 17 mei 2022 en is onder andere verkrijgbaar via De Bezige Bij en (online) bij je lokale boekhandel.
Zonder zwemdiploma slinken je overlevingskansen, weet de verteller in diepdiepblauw. Ze weet hoe je het hoofd boven water houdt in een onrustige zee en dat je bij hoge golven het beste naar de bodem duikt om het gebulder over je heen te laten komen. Maar in het echte leven heb je aan zulke lessen niet veel.
Nikki Dekker onderzoekt in in haar debuutroman wat we van de dieren onder water kunnen leren over liefde en identiteit. Ze zet alikruiken tegenover onenightstands, de blobvis naast het schoonheidsideaal en duikt in de wereld van geheimzinnige platvissen, homoseksuele zeehonden en zelfbewuste poetslipvissen.

Nikki Dekker is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde in verschillende tijdschriften, en bracht in 2018 een chapbook met essays en po√ęzie uit: een voorwerp dat nog leeft. Haar radiodocumentaire De oppas en ik werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? kreeg een vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen. Afgelopen mei debuteerde Nikki bij de Bezige Bij met de roman diepdiepblauw, die lovend werd ontvangen en daarnaast ontvangt ze in oktober het SS Crone Stipendium.