Een plek waar je mag blijven

Lin An Phoa Lotte de Schouwer  - 09 oktober 2023

Welke verhalen leven er op de campus?

Met bovenstaande vraag werden kunstenaars Lin An Phoa en Lotte de Schouwer uitgenodigd om twee weken op de campus van de Radboud Universiteit te verblijven. Als twee buitenstaanders bekeken zij de campus met nieuwsgierige ogen. Wat is dit voor plek? Wat groeit er, wie bewegen zich door de gangen, welke scènes hebben zich hier de afgelopen 100 jaar afgespeeld? 
Hun bevindingen vatten Lin An en Lotte in tekst en beeld: in een openluchttentoonstelling van zes billboards en een zine met werk van studenten, getiteld Als je goed kijkt (meer info onderaan de pagina). De galerie waar dit alles tentoongesteld wordt, is het resultaat van de zoektocht naar hoe je op deze plek mens kunt zijn.
De billboards en de zine zijn te zien tijdens de lustrumviering van de Radboud Universiteit, van 19-21 oktober, en ook daarna zullen de borden nog op de campus te bezichtigen zijn, de zine is de gehele lustrumviering gratis te verkrijgen. Hieronder krijg je een kijkje achter de schermen van de residentie van Lin An en Lotte en een exclusieve preview van een van de billboards.

 

 

Een plek waar je mag blijven | Lin An Phoa en Lotte de Schouwer

We zochten de verhalen die de krant niet halen. Het werd ons al snel duidelijk dat een universiteitscampus veel meer is dan een kantoor of een collegezaal, veel meer dan een plek waar academische vooruitgang wordt geboekt. Het is een plek waar mensen heel vormende jaren van hun leven doorbrengen. Er wordt gewoond, er wordt liefde en zingeving gezocht, er wordt gegeten en geprotesteerd en getwijfeld en in het weekend laten mensen er hun honden uit.
We gaven onszelf de bijna onmogelijke taak om in twee weken méér te zien dan de onderwijsruimtes en de routes daartussen. Dingen die je normaal gesproken pas gaat zien als je een beetje gewend bent aan een plek. Gelukkig ontmoetten we studenten en werknemers die ons verborgen schatten wilden laten zien, die hun plek al hadden gevonden en die voor ons wilden duiden. Van verloren en dolende onderzoekers werden we langzaamaan bewoners, hoe tijdelijk ook. Zo werd onze eigen zoektocht naar hoe je op deze plek mens kunt zijn, ook de rode draad in de verhalen die we samen vertelden.

 

Preview van een van de billboards gemaakt door Lin An Phoa en Lotte de Schouwer (klik om uit te vergroten).

 


In de zine, lees je de verhalen van Radboud-studenten Ella, Sterre, Minke, Thijs, Derk en Pia. Zij gingen op pad met opdrachten die hen anders lieten kijken naar de omgeving waar ze zich zo vaak bevinden: bijvoorbeeld door te schrijven vanuit het perspectief van een gevonden object, een standbeeld of een koffiekopje, of door een zintuiglijke ervaringskaart van de omgeving te maken, of brieven te schrijven aan een plek. Ze grepen deze uitdaging gretig aan en verrasten ons met hun scherpe blik en hun hoopvolle, verbindende woorden. Zo blijkt: als je goed kijkt, heeft alles een verhaal. Dit is allemaal ook de Radboud Universiteit. De zine is tijdens de gehele lustrumviering van de Radboud Universiteit (19-21 oktober) gratis te verkrijgen. Neem ook vooral een kijkje bij de expositie van de billboards rondom het Maria Montessorigebouw.

Lin An Phoa is taalwetenschapper en docent Nederlands voor mensen met andere moedertalen. Ze was eerder onderdeel van Poetry Circle Nowhere en treedt sindsdien op als spoken word artiest. In haar teksten probeert ze een ruimte voor zichzelf te schrijven, met het lichaam als verteller, als vertrekpunt en als bestemming. (Foto door Melissa Schriek.)

Lotte de Schouwer schrijft over vergankelijkheid, dood en troost. Dat alles voorbijgaat kan zowel een hoopvolle als een verdrietige gedachte zijn. Lotte is socioloog, schrijver, strandjutter en beeldend kunstenaar. Ze schreef het boek Overlijdensberichten, over het sterfbed van haar partner Michiel en de rouw die daarop volgde.