onderscheiden

Wout Waanders  - 28 juni 2021

Vijf schrijvers werden door Museum Het Valkhof en Wintertuin uitgenodigd te schrijven bij tentoonstelling De Pest. Het Valkhof gaf er prachtige poëziekaarten van uit, verkrijgbaar in combinatie met een museumbezoek.

Snavelmasker (Duitsland, omstreeks 1850). Gesneden en beschilderd hout,
privébezit.

 

 

onderscheiden

in venetië
lopen voornamelijk eenden rond
die gewoon eend zijn. enkelen
schijnen echter
een mens

onder hun snavel
te bergen. het is lastig
te ontwaren wie eend
en wie mens is
ze zeggen

je kan het zien
aan hun oogopslag
of aan dat ze zo nu
en dan aan een
ontbijtbar zitten,

met de ene poot
over de andere en met een
krant opengeslagen,
en een minuscuul
kopje koffie,

maar ook dan
mag je het nog steeds
niet zomaar aannemen
moet je goed
blijven kijken.

 

Snavelmasker (Duitsland, omstreeks 1850)

Het snavelmasker is het symbool van de pest. Dit houten exemplaar is een negentiende-eeuwse replica, waarschijnlijk gemaakt als carnavalsattribuut. Ook in het Venetiaanse carnaval en als onderdeel van de kostuums van de Commedia dell’Arte is het snavelmasker een vast element. De pestarts en het snavelmasker zijn in eerste instantie bekend geworden door een serie achttiende-eeuwse prenten. Of het snavelmasker ook echt is gebruikt, valt te betwijfelen.

Klik door naar de rest van de gedichten.

De Pest

Nu te zien t/m 22 augustus

Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Museum Het Valkhof laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. Niet eerder werd in Nederland een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp gewijd.

Vast voorbereiden op je bezoek aan De Pest? Dat kan! Klik door naar de website van Museum Het Valkhof en/of luister nu alvast naar De Pest – De Podcast of lees mee met Pestparels

Tip voor tijdens je bezoek: neem je eigen oordopjes of koptelefoon mee en luister naar de gratis audiotour via een QR-code.

 

 

Wout Waanders schrijft poëzie en proza, en is een begenadigd performer. In 2019 en 2020 is hij stadsdichter van Nijmegen. Zijn werk verscheen onder meer in Hollands Maandblad, Das Magazin, DW B en NRC Handelsblad. Daarnaast is hij ook op podia te vinden met Boyband, een vijfkoppige literaire boyband, en met electro-formatie Staatseinde. In 2015 werd hij geselecteerd voor het Slow Writing Lab, en in datzelfde jaar verscheen bij Wintertuin Uitgeverij zijn chapbook Olifantopia, een kruising tussen een dichtbundel en een pretpark. Zijn debuutbundel Parkplan verscheen in het najaar van 2020 bij Uitgeverij De Harmonie. Parkplan won de C. Buddingh'-prijs, en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. (Foto door Studio Schulte Schultz.)