VOORLOPIGE VERSIE 3.1B

Moni Zwitserloot  - 17 juli 2019

Tijdens Festival op ‘t Eiland  2019 droegen schrijvers van Literatuurnest, de schrijverswerkplaats van De Nieuwe Oost | Wintertuin, voor op het pontje. Op dinsdagavond 16 juli namen Rik Sprenkels en Moni Zwitserloot je mee met deze en meer bijzondere teksten en op donderdagavond 18 juli verzorgden Just Rijntjes en Nicole Kaandorp de goede verhalen tijdens de oversteek.

 

VOORLOPIGE VERSIE 3.1B

scenario1. (stolling)

elke dag wordt er iemand
in een vorm gegoten
een herhaling van alle anderen

ze weten dat een lichaam
zonder gestalte
niet stevig is

dus stollen ze langzaam
in de vorm van het systeem

scenario2. (voorbestemming)

iedereen loopt mee
in de richting
van het aankomende voertuig

niemand weet
waar de deuren
tot stilstand komen

iedereen stapt in
de haltes passeren
ze blijven zitten
tot de eindbestemming

scenario3. (lezing)

ze zijn omhuld
door het verhaal
dat ze over zichzelf vertellen

ze kunnen worden gelezen
alsof ze boeken zijn
herlezen

er staan aantekeningen
in de kantlijn

scenario4. (opstanding)

ze steken een vinger
in de maatschappij
en draaien langzaam rond

ze komen klaar
pulserend op het ritme
van de herhaling

vragen zich af:
waarom glimmen
slechts van sommigen
de ogen

 

Literatuurnest is een ontmoetingsplek voor schrijvers, dichters en verhalenvertellers. Wie schrijft doet dat vaak alleen, zonder kantoor of collega’s. Wintertuin biedt een schrijfwerkplaats waar je met andere schrijvers en lezers kunt sparren en feedback krijgt op je werk. Gezellig, vrijblijvend en zonder grote verwachtingen.
De werkgroepen van Literatuurnest komen samen op vier locaties: Nijmegen, Utrecht, Arnhem en digitaal via Zoom. Deze bijeenkomsten vinden één keer per maand plaats op vaste avonden. Per editie is er ruimte voor twee of drie schrijvers om een tekst voor te leggen. Wil je meedoen? Meld je dan aan Hannah Chris (Nijmegen), Nicole (Utrecht), Myrthe (Arnhem) of Steff (Digitaal). Of klik door voor meer informatie over Literatuurnest.

Moni Zwitserloot is schrijver en performer. Die trad onder andere op bij Frontaal, Mensen Zeggen Dingen en het Wintertuinfestival. Ook werden teksten gepubliceerd op Hard//Hoofd, de Optimist en Notulen van het Onzichtbare. Moni treedt op in drag en ontwikkelde de literaire zine Onze lichamen bij de demonstratie van Trans Zorg Nu Nijmegen. Diens teksten bevatten veel lichamelijkheid, verkennen de hokjes waarin we ons begeven en proberen de grenzen ervan op te rekken of over te steken. Moni zit in het talentontwikkeltraject van Wintertuin. (Foto door Gaby Jongenelen.)