ik wil een contextloos Zoutelande

Rik Sprenkels  - 16 juli 2019

Tijdens Festival op ‘t Eiland  2019 droegen schrijvers van Literatuurnest, de schrijverswerkplaats van De Nieuwe Oost | Wintertuin, voor op het pontje. Op dinsdagavond 16 juli namen Rik Sprenkels en Moni Zwitserloot je mee met deze en meer bijzondere teksten en op donderdagavond 18 juli verzorgden Just Rijntjes en Nicole Kaandorp de goede verhalen tijdens de oversteek.

 

ik wil een contextloos Zoutelande
een blinkend waterwonderland

waar bomen alleen bomen zijn
in de hoofden en onderbuiken

van taxonomen, krom geslagen
geblakerd en verankerd in het zand

ik wil me verpakken in jute
me opstapelen voor de deuren

een schans zijn voor deze brede rivieren
dit traag aansprakelijk laagland

fijner materiaal zoals klei
loopt vaak uit de zandzakken weg

ik wil een passend afscheid
een waterbegrafenis, zwarte bladzijden

nat omrand, blauwe enveloppen
de kieren ermee volproppen, aanslaan

afzwemmen, de natte klamme kleren
niets liever dan nabibberen op het droge

 

Literatuurnest is een ontmoetingsplek voor schrijvers, dichters en verhalenvertellers. Wie schrijft doet dat vaak alleen, zonder kantoor of collega’s. Wintertuin biedt een schrijfwerkplaats waar je met andere schrijvers en lezers kunt sparren en feedback krijgt op je werk. Gezellig, vrijblijvend en zonder grote verwachtingen.
De werkgroepen van Literatuurnest komen samen op vier locaties: Nijmegen, Utrecht, Arnhem en digitaal via Zoom. Deze bijeenkomsten vinden één keer per maand plaats op vaste avonden. Per editie is er ruimte voor twee of drie schrijvers om een tekst voor te leggen. Wil je meedoen? Meld je dan aan Hannah Chris (Nijmegen), Nicole (Utrecht), Myrthe (Arnhem) of Steff (Digitaal). Of klik door voor meer informatie over Literatuurnest.

Rik Sprenkels schrijft kleine tragedies in dichtvorm, waarbij hij meer zegt dan hij zegt en de lezer en luisteraar achterlaat met een bittere smaak in de mond. Poëzie is voor Rik een voortdurende strijd tegen het cynisme. Meerdere van zijn gedichten verschenen in Op Ruwe Planken. Rik trad onder meer op bij literair podium Frontaal, Onbederf’lijk Vers, Dichters In De Prinsentuin. In het dagelijks leven houdt hij zich bezig met de achterkant van websites.