Hoop is het ding

Heidi Koren  - 08 april 2024

Heidi Koren was stadsdichter van Nijmegen van 2021-2023. Onlangs heeft zij haar stadsdichterschap afgesloten met de bundel Straat Boom Lucht, een selectie uit de ruim vijftig gedichten die ze als stadsdichter schreef. Een van de gedichten vind je hieronder, samen met verfilming van Frank Kouws.
In haar periode als stadsdichter lanceerde Koren de website stadsdichternijmegen.nl. Daarnaast gaf zij mede vorm aan het initiatief van oud-stadsdichter Amal Karam voor de Po√ęzieplaats de Gruitberg, zette zij het kunsteducatieproject ‘Een brug dichtbij’ op samen met vijf kunstenaars uit diverse disciplines en schreef ze gedichten voor tien Eenzame Uitvaarten.
Tijdens het Wintertuinfestival op 1 april werd nieuwe stadsdichter Simon Mamahit bekendgemaakt. Houd de Notulen in de gaten voor Simons eerste stadsgedicht, dat wij binnenkort mogen publiceren. 

 

Hoop is het ding*

dat schuilt in rozerood in diepblauw in geel
schittert in de dichte mist over de rivier op een stille morgen
dat piept tussen het spinrag in de velden

dat ik soms zie wachten in de vacht van
de hond glanzen op de natte koeienneus hangen aan de vleugel van
een overvliegende zwaan
dat zich verstopt tussen de regels

xxx het komt weer goed,
ik kom snel terug houd moed

Hoop is het ding dat zuchtend rust zo nu en dan
kwettert kust krabbelt schittert glimt maar meestal
onzichtbaar voor je keukenraam zit en wacht
tot het weer beter gaat.

 


*Ge√Įnspireerd door ‘Hope is the thing with feathers’ van Emily Dickinson.

 

Heidi Koren is schrijver van po√ęzie en proza. Met¬†Straat Boom Lucht sluit zij haar driejarig stadsdichterschap van Nijmegen af. Over het stadsdichterschap zei Koren het volgende: ‘Het stadsdichterschap dat ik drie jaar lang vervulde was een avontuur, een eer, een onderzoek en ook een frustratie. Ik ben bijzonder goed bijgestaan door vriend en filmmaker Frank Kouws, die vrijwel al mijn stadsgedichten verfilmde (zo ook bovenstaande). En door mijn lief Tsead Bruinja die mijn frustraties aanhoorde en suste, en ze uiteindelijk wist om te zetten in deze bundel. Ik hoop dat ik de po√ęzie steviger in onze stad achterlaat, dan ik haar aantrof.’
Eind 2024 verschijnt een nieuw boek (non-fictie) van Heidi Koren bij Uitgeverij Hollands Diep.

Heidi Koren debuteerde in 2015 met de po√ęziebundel Gedachten over een mogelijk einde bij Uitgeverij Voetnoot (Antwerpen). In december 2018 studeerde ze af aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Haar debuutroman Hawa√Į 2000 verscheen oktober 2019 bij Uitgeverij Vrijdag (Antwerpen), die al snel gevolgd werd door de bundel Wie dit leest is gek (Uitgeverij Vrijdag, 2020). Als docent is ze verbonden aan de Schrijversacademie. Daarnaast geeft ze veelvuldig po√ęzieles aan leerlingen van het PO en VO. Ze deed onderzoek naar schrijven als kunstvak en is Master Kunsteducatie. Koren was stadsdichter van Nijmegen van 2021-2023. (Foto door Maaike van Esch.)