Tussen hummus en vlaai

Hanan Faour  - 30 mei 2024

Voor het project Tussen hummus en vlaai onderzocht Hanan Faour een jaar de betekenis van deze twee iconische gerechten, en hoe zij iets kon maken wat beiden was. Hiervoor sprak zij met makers, kenners en liefhebbers, en reisde naar plekken in Limburg en in Libanon. Het resultaat is een serie aan performances, waaronder op Nieuwe Types en Wintertuinfestival, beeld- en audiomateriaal en de website Tussen hummus en vlaai, waarvan hier een voorproefje. Voor dit project ontving Hanan Faour coaching van Wintertuin en Emma Lesuis.
 


 


 

 


Onderdelen van dit project verschenen: in april 2023 op het Wintertuinfestival als de hummusmonologen – een interactieve performance waarbij Hanan samen met het publiek een geliefde vertaalde naar een bakje hummus (foto links, door Elske Nissen); in juli 2023 online als Hummusbot – een interactieve chatbot die samen met jou een hummusrecept schrijft; in november 2023 op Nieuwe Types als proef-dialogen – een presentatie en proeving van vier hybride vlaai/hummusgerechten (foto rechts, door Christiaan Schulte); in april 2024 op het Wintertuinfestival als beeldende performance en voordracht.

Tussen hummus en vlaai is tot stand gekomen met behulp van een subsidie van het Nederlands Letterenfonds en liep van april 2023 tot april 2024.

Hanan Faour is een Nederlands-Libanese schrijver die verhalen vertelt in tekst, beeld en html. Ze studeerde af aan Creative Writing ArtEZ, waar ze inmiddels ook lesgeeft in vakken als transmedia, AI & Barbie. Eerder won ze de El Hizja Literatuurprijs. Haar werk is onder anderen verschenen bij, op en in De Revisor, Mooie Woorden en Crossing Border. schervenstad (2022) is haar debuutroman, waarmee ze werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2023.