Nijmeegse Gedichtennacht 4/5

Dewi de Nijs Bik  - 24 januari 2024

Dit jaar kopt de Nijmeegse Gedichtennacht met ‚ÄėHome is where the art is‚Äô. Dit betekent een avond vol woordkunst die voelt als thuiskomen, vervreemd zijn van je thuis, weggaan of juist terugkeren. In de dagen voorafgaand aan de Gedichtennacht delen we op de Notulen werk van de makers die op 26 januari zullen optreden, houd ons deze week dus in de gaten.

 

 

Totem

Afstand is nodig

om naar elkaar toe te groeien;

er is altijd afstand nodig.

Het woord kan onze schelp zijn

zoals ons lichaam past: korst

die soms nog wond is, soms

de korst weer wond geworden.

De schelp groeit mee met de grillen

van haar dragers: iedereen

heeft een bed nodig¬†‚Äď de genezing

ligt in die wond besloten

Het bed kan onze schelp zijn

waaraan grillig vlees zich hecht;

ruimte is nodig.

Er is altijd ruimte.

 

Nijmeegse Gedichtennacht

In 2024 kopt de Nijmeegse Gedichtennacht met ‚ÄėHome is where the art is‚Äô, met optredens van po√ęziegeschenkschrijver Edward van de Vendel, dichter en schrijver¬†Dewi de Nijs Bik, dichter¬†Lin An Phoa, spoken word-artiest¬†Madelief Lammers, muzikant¬†Miriam Moczko, die we uitnodigen naar aanleiding van haar plaat¬†Heimat, en dj-collectief¬†Take Me Home, Country Roads. Bestel hier tickets!
De Gedichtennacht wordt georganiseerd door Op Ruwe Planken, Studievereniging voor Neerlandici en Wintertuin. Deze editie is mede mogelijk gemaakt door Lira Fonds.

Locatie: Het Festivalhuis, Mari√ęnburg 75, Nijmegen
Datum: vrijdag 26 januari
Deur open: 21u00
Aanvang: 21u30
Toegangsprijs: 5 / 7,50 euro

Dewi de Nijs Bik studeerde Nederlands, Comparative Literature en is dichter. In 2022 verscheen haar debuut. In haar dichtbundel Indolente neemt ze de lezer mee op een zoektocht naar een gedeelde taal te midden van verschillende seizoenen, plekken en omstandigheden. Zij schrijft hierin vanuit haar Indische achtergrond, haar grootouders kwamen uit Indonesi√ę, en doet zo een poging een gedeelde identiteit te vinden tussen Nederland en de voormalige kolonie. Werk van De Nijs Bik verscheen eerder in onder meer DW B, Op Ruwe Planken, en tijdschrift nY en ze was te gast bij het radioprogramma Nooit Meer Slapen. Daarnaast nam zij in de zomer van 2018 deel aan de Parijsresidentie van DeBuren en droeg ze voor tijdens Oerol en Dichters in de Prinsentuin.