na dit seizoen komt er niets nieuws

Merlijn Huntjens  - 10 mei 2021

Vier dichters doken in de kartonnen wereld van Eva Jospin en zetten hun woorden op papier

De dromerige sprookjesachtige wereld van de nieuwe tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum van Eva Jospin, Paper Tales, prikkelt je fantasie. Met simpel karton creëert zij indrukwekkende monumentale installaties. Als je door haar wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels loopt, schieten woorden vaak tekort.

Daarom organiseerde Het Noordbrabants Museum in samenwerking met literair productiehuis De Nieuwe Oost | Wintertuin een schrijfwedstrijd: Woordkunstenaars gezocht. Speciaal voor deze wedstrijd hebben we schrijftalenten gevraagd zich te verdiepen in de wereld van Eva Jospin en hun woorden op papier te zetten. Klik door voor het winnende gedicht van Charlotte de Beus.

International Booker Prize-winnaar Marieke Lucas Rijneveld schreef een gedicht bij de gehele expositie. De komende weken lees je de gedichten van Yentl van Stokkum bij Nymphées, Koen Frijns bij Forêt Palatine en Merlijn Huntjens bij Cénotaphe, en kun je de bijbehorende afleveringen luisteren van de Paper Tales-podcast die Jozien Wijkhuijs in opdracht van het museum en Wintertuin maakte bij de expositie.

Eva Jospin, Cenotaphe, 2020.  Courtesy galerie Suzanne Tarasieve Paris.

 

na dit seizoen komt er niets nieuws

een dorpsgenoot (we weten wie)
heeft zonder enig overleg voor de zekerheid
een boomheiligdom gemaakt als holle cenotaaf
in één van de gangen van onze kerk.

het was droog. alle oogst mislukte.
we hielden ons vast aan onszelf
wikkelden kralenkettingen met kruizen
strak om onze handen
knepen alle knokkels en vingernagels wit.
we hebben vergeefs extra goden bedacht.

onze vader verdween.
hij werd voor het laatst gezien
toen hij een week geleden
‘s nachts het bos in liep.

er schijnt sindsdien onafgebroken oranje licht
tussen de bomen door.
dieren lopen nog altijd rustig richting ons dorp
om in de warme schaduw samen met ons
te schuilen en te wachten op kou.

we slapen slecht.
enkele van ons kregen nachtmerries
alsof we allemaal iets schuld waren, iets dat niet klopt
in gang hebben gezet.

nu staat er deze lege tombe in onze kerk.
het huis waarin onze verdwenen vader woonde
gaat al langzaam op in het bos.

 

 

De tentoonstelling Paper Tales van Eva Jospin is tot en met 19 september 2021 te zien in Het Noordbrabants Museum. Voorafgaand aan je museumbezoek kun je de digitale aftrap terugkijken op de Facebookpagina van het museum of hieronder de gratis digitale tour van de tentoonstelling bewonderen.

 

Merlijn Huntjens schrijft poëzie en teksten voor (theater)performances. Hij probeert in zijn werk grote problemen te verzachten of behapbaar te maken door zich te concentreren op mooie, vaak onzichtbare alledaagse en absurde situaties. Merlijn vormt samen met Nina Willems performancecollectief PANDA en was driemaal finalist van het NK Poetry Slam. Hij publiceerde zijn werk in onder andere De Revisor, Tirade en Kluger Hans en zit in het ontwikkeltraject van Wintertuin. Zijn chapbook de zee zwaait terug verscheen in 2022 bij Wintertuin uitgeverij.