Alles wacht | Momentopname

Elske van Lonkhuyzen
, Gert-Jan van den Bemd
 - 19 mei 2020

De European Association of Creative Writing Programmes (EACWP) organiseert jaarlijks de Flash Fiction Contest, een Europese schrijfwedstrijd voor het zeer korte verhaal. De enige regels waren dat het verhaal uit maximaal 100 woorden mocht bestaan en dat het thema ‘aankomsttijd’ als uitgangspunt gebruikt werd. Lees de Nederlandse en Vlaamse winnaar hieronder en klik door naar de site van de EACWP voor rest van de Europese finalisten

 

Alles wacht | Gert-Jan van den Bemd (NL)

Alles wacht. Tobias, languit op de kokosmat bij de voordeur, de stoel met kuiltjes in de zitting waar jouw billen precies in passen, het kopje waar je altijd een restje koffie in achter laat, de gordijnen, onbewogen achter het glas.
Pas als de schemer valt, wint de ratio van de hoop. Ik sta op, sluit de gordijnen en zet het kopje terug in de kast. Ik klik Tobias aan zijn riem. Stram maken we onze ronde. Terwijl hij plast kijkt hij me aan en ik zeg: ‘Morgen, misschien.’

 

Momentopname | Elske van Lonkhuyzen (B)

Toen we de hoek om kwamen stond de magnolia zo hevig in bloei dat we in de lach schoten. Victor lag zelfs helemaal dubbel. (Zijn ouders waren aan het scheiden.) Hij maakte een foto. Mijn moeder had altijd gezegd dat je geen foto’s van landschappen moest maken. ‘Mensen zien uiteindelijk het liefst mensen.’ Ik wist niet of een boom een landschap was, maar ik geloofde haar, ze had geen reden om tegen me te liegen, ze zag mij graag. ‘Kijk’, zei Victor. Bij elke windvlaag vielen een paar bloesemblaadjes op de grond. Alsof we voor een reusachtige zandloper stonden.

 

 

 

Gert-Jan van den Bemd is wetenschapsjournalist, kunstenaar en schrijver. Hij debuteerde in 1993 met een verhaal in Mens & Gevoelens van Paul Haenen. Vijfentwintig jaar later verscheen zijn debuutroman De Verkeerde Vriend, gevolgd door Na De Val in 2019, beide bij uitgeverij Angèle, onderdeel van de Standaard Uitgeverij. Korte verhalen en gedichten werden gepubliceerd in onder andere Tirade, Extaze, Op Ruwe Planken, Ballustrada en Den Hopsack, en werden diverse malen bekroond, onder andere met de Aspe Award en de ILFU Award. Bekijk ook zijn site Grand Foulard. (Foto door Thomas Sweertvaegher.) 

Elske van Lonkhuyzen schrijft levensverhalen en ultrakort, speels proza. Daarbij experimenteert ze graag met vorm. Zo maakte ze een haikukaraoke-installatie, een familie-adventskalender, een reeks erotische plantengedichten en een museumcatalogus van al haar korte broeken. Elske won de Opium Verhalenwedstrijd, staat regelmatig op het podium en haar verhalenbundel Met de beste bedoelingen verscheen bij Wintertuin Uitgeverij. Haar werk verscheen onder andere op De Internet Gids, De Optimist, in De Titaan, Op Ruwe Planken en de Volkskrant. Elske was in 2015 Schrijver in Huis in een verpleeghuis en ze geeft schrijfles aan ouderen in Het Verhalenhuis. Ze woont in Antwerpen. Elske zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. (Foto door Gaby Jongenelen.)