WT-sessie | Ek is die see // Ik ben de zee

Ronelda S. Kamfer Alfred Schaffer  - 10 september 2021

Geschreven voor Wintertuinsessie over zee, een postpakket van Nikki Dekker

In haar postpakket over zee onderzoekt Nikki Dekker wat de zee ons te vertellen heeft. Wat mensen kunnen leren over een inktvis die al 500 miljoen jaar in een schelp leeft, en wat de onderwaterwereld met queerness te maken heeft. Met o.a. een po√ęziekaart van dit nieuwe gedicht van Ronelda S. Kamfer en een interview met Auke-Florian Hiemstra. Lees een introductie van Nikki Dekker bij over zee en bekijk een preview van de vissenkaart van Jelko Arts op Notulen van het Onzichtbare. Het postpakket is te bestellen via de webshop van denieuweoost.nl.

De Wintertuinsessies zijn een reeks literaire talkshows waarin makers de kans krijgen om hun ideale avond samen te stellen. Iedere talkshow heeft een eigen host, thema en locatie. De makers, deels afkomstig uit de talentontwikkelingstrajecten van De Nieuwe Oost, worden bij het maken van deze literaire talkshows inhoudelijk en productioneel ondersteund en begeleid. Foto door Yentl van Stokkum (die zelf de Wintertuinsessie It’s not literature. It’s witchcraft maakte).

Deze Wintertuinsessie wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, Elise Mathilde Fonds, K.F. Hein Fonds en Lira Fonds.

Ronelda S. Kamfer wordt gezien als de meest vooraanstaande Zuid-Afrikaanse dichter van haar generatie. Voor haar debuut Nu de slapende honden ontving ze de Eugène Marais-prijs. Bij Podium verschenen naast haar debuutbundel ook Santenkraam (2012) en Mammie (2017).

Alfred Schaffer is dichter, docent en vertaler. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Film- en Theaterwetenschappen alvorens in 1996 naar Zuid-Afrika te verhuizen, waar hij doceert aan de Universiteit van Stellenbosch. Zijn debuut Zijn opkomst in de voorstad (2002), werd genomineerd voor de C. Buddingh‚Äô-prijs en bekroond met de eerste Jo Peters Po√ęzieprijs. Daarnaast is hij meermaals genomineerd voor de VSB Po√ęzieprijs en won hij de Hugues C. Pernathprijs, Jan-Campertprijs en de Ida Gerhardt Po√ęzieprijs en de Awater Po√ęzieprijs. Begin dit jaar verscheen zijn nieuwe bundel Wie was ik. (foto door: Karoly Effenberger)