De Staat van het Verhaal

Artistieke parafrase van een anoniem gedeeld verhaal

Tijdens het Wintertuinfestival op 18 april 2022 gaan Staat van het Verhaal-programmamakers Hannah Chris Lomans en Smita James in gesprek met Raoul de Jong. In aanloop naar het festival vroegen we twee kunstenaars in gesprek te gaan met iemand die een verhaal bij zich draagt, maar dat enkel anoniem wilde delen. Niet iedereen houdt namelijk van in de spotlight staan of kan zich de aandacht veroorloven. In deze eerste aflevering Merlijn Huntjens en het verhaal dat hij optekende. Met inleiding en nagesprek door programmamakers Smita James en Hannah Chris Lomans. Lees en luister ook naar het gedicht van Naomi Grant en de bijbehorende podcast.

 

Of lees het transcript.

 

hij is fijn om als kennis te hebben | Merlijn Huntjens

je hebt in je rechterhand een onbekende reistas vast.
in de linker het handvat van de deur aan de kant van de bijrijder.
de chauffeur wacht in de bus. het is midden in de nacht.

je maakt de busdeur open.
en trekt hem snel achter je dicht wanneer je zit
alsof een geheim geheim en binnen moet blijven.

je zit naast degene waarmee je eerder vandaag belde.

zo iemand zouden we ook kunnen zijn.
iemand die iemand kent die iemand kent die nu in de gevangenis zit
omdat jij iets deed en hij iets anders deed maar zeker niet dat wat jij deed

maar hij zei niet dat jij het was maar dat hij het was en nu zit hij vast
en schaakt hij en leest hij boeken, kierkegaard en nietzsche.

hij verkocht iets aan je waarvan hij zei dat het een droom was.
vacuüm verpakte plastic zakken die mooi opgestapeld in een reistas passen.
hij zou je zo aan je haren uit de wijk waarin je opgroeide trekken.

het kind zonder geld voor voetbalschoenen.

hij zou bovenop de plastic zakken de routebeschrijvingen
naar een grens leggen, waar hij en jij, later als jullie groot zijn
overheen zouden moeten gaan.

 

 

Een plaats voor onvergetelijke verhalen. Verhalen die we niet kunnen missen, omdat we als mens – maar ook als maatschappij – niet compleet zijn als we ze niet kennen. Iedereen kan een verhaal insturen. Zo bouwen we samen aan een verzameling verhalen die van iedereen is.

Naar aanleiding van het Wintertuinfestival werd eind 2021 de vijfde aflevering van De Staat van het Verhaal opgenomen in de Bibliotheek Utrecht. Hierbij vertelden Wardeh Ali, Tjerry Conradi en Grey Ravelli hun persoonlijke verhalen. Schrijver Murat Isik schoof bij Hannah Chris Lomans en Smita James aan voor een interview. Luister de vijfde aflevering nu terug!

 

Op tweede paasdag 18 april sluit het Wintertuinfestival in Nijmegen de Boekenweek af in poptempel Doornroosje. Het festival met het thema fictie als gids start op 18 april om 15 uur en is rond middernacht afgelopen. Kijk voor het programma en tickets op wintertuinfestival.nl.
Op 6 april openen we op Notulen van het Onzichtbare het nieuwe seizoen met een speciale reeks festivalnotulen. Duik in het overzicht van de verdiepende publicaties die in de festivalmaand november verschenen en de gloednieuwe festivalnotulen van onder meer Laurens van de Linde, Jordi Lammers, Jelko Arts, Sinan Çankaya, Merlijn Huntjens en Ellis Tolsma.

 

Merlijn Huntjens schrijft poëzie en teksten voor (theater)performances. Hij probeert in zijn werk grote problemen te verzachten of behapbaar te maken door zich te concentreren op mooie, vaak onzichtbare alledaagse en absurde situaties. Merlijn vormt samen met Nina Willems performancecollectief PANDA en was driemaal finalist van het NK Poetry Slam. Hij publiceerde zijn werk in onder andere De Revisor, Tirade en Kluger Hans en zit in het ontwikkeltraject van Wintertuin. Zijn chapbook de zee zwaait terug verscheen in 2022 bij Wintertuin uitgeverij.

Smita James is een ritmische redenaar en een schrijver die verhalen wegschrijft van schouders. Gedreven door dromen, wensen, mensen, gedachten en het leven, vertaalt ze emoties in haar gedichten. Ze vertelt de verhalen van onze harten in de stilte van ons ademhalen of op de beat met spoken word. Daarnaast kan je haar kennen als workshopdocent bij onder andere Meervaart Studio, van theaterstukken als Fok Me Hokje of als poetic copywriter voor o.a. het Tropenmuseum. James beweegt zich graag in omgevingen waar creëren en verbinden het hoogste doel zijn.

Hannah Chris Lomans is schrijver. Hen studeerde Creative Writing te ArtEZ en volgde het Slow Writing Lab, een vrije master van het Nederlands Letterenfonds. Hen houdt van teksten die zich niet laten vangen in een genre. In 2020 nam Hannah Chris deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en publiceerde het chapbook Blijf de kou wegstrijken bij Wintertuin Uitgeverij. Hun teksten verschenen onder meer in De Gids en NRC Handelsblad. Ook stond Hannah Chris op de podia van Brainwash Festival, Wintertuinfestival, Nieuwe Types, Perdu en Frontaal.