Chez Tom – sushi uit Tirza

Tom Verstappen - 26 mei 2020

Literair koken

Eens in de zoveel tijd was er bij ons boterhammenworst in huis. Niemand die het echt lekker vond, uitgesproken fan was of het met veel smaak at, maar zo nu en dan stond het opeens op het boodschappenlijstje. Dit gebeurde altijd nadat iemand bij ons thuis De Uitvreter van Nescio had gelezen, dan kregen we zin in boterhammenworst. Zo blij Koekenbakker in het verhaal kon zijn met boterhammenworst, zijn rijkdom van een paar centen, zo wilden wij dat ook.

In boeken komt opvallend weinig voedsel voor, mensen leven, drinken, snuiven en seksen wat af maar een boterham met pindakaas aan de keukentafel zie je nauwelijks. Des te meer indruk maakt eten als het voorbij komt. Om eten in de literatuur de aandacht te geven die het verdient zijn we begonnen met literair koken, recepten geïnspireerd door literatuur. Vandaag gaan we sushi uit Tirza maken.

Tirza is een roman van Arnon Grunberg uit 2006. Het boek gaat over Jörgen Hofmeester, een mislukte redacteur bij een uitgeverij. Naast zijn carrière is ook zijn huwelijk stukgelopen en al zijn spaargeld verdampt in een hedge fund. Zijn enige trots is zijn dochter Tirza, die op het punt staat te vertrekken naar Namibië, op reis met haar nieuwe vriend. Om haar afstuderen te vieren geeft Hofmeester een feest bij hem thuis voor Tirza en haar vrienden. Op een neurotische manier verzorgt hij de hapjes:

Hij zal rondgaan met sushi en sashimi, keurig uitgestald op een speciaal daarvoor in de Japanse winkel aangeschaft plateau. Met deze of gene zal hij een praatje maken, tussen neus en lippen zal hij zeggen: ‘Probeer de inktvis-sashimi.’ Een zichzelf wegcijferende ouder, dat zal hij zijn. Het geheim van het ouderschap: jezelf wegcijferen. Ouderliefde is het offer dat zwijgend wordt gebracht. Alle liefde is een offer. Niemand zal iets aan hem zien. Een uitstekende gastheer zal hij zijn, een die zes paar ogen tegelijk heeft.

We gaan sushi met geroerbakte komkommer en tempeh maken. Het is een hoop werk, maar dat is het meer dan waard. Eerst maak je de twee verschillende onderdelen van de vulling en daarna kan het sushispektakel beginnen. Succes!

 

Geroerbakte komkommer met pepers en knoflook:

Benodigdheden:

  • Een komkommer
  • Een fijngehakt pepertje
  • Twee teentjes knoflook, geperst
  • 1 centimeter gember, geraspt
  • 1 lenteuitje, fijngesneden
  • 0,5 dl water
  • Zout
  • Scheutje sojasaus

 

Bereidingswijze:

  1. Schil de komkommer en snij deze in de lengte doormidden. Haal de zaadlijst er met een lepel uit en eet het op of gooi het weg.
  2. Snij de komkommer in kleinere partjes en bestrooi deze met zout. Laat dit 20 minuten staan.
  3. Spoel de komkommer onder koud water af en maak ze droog met keukenpapier.
  4. Verhit de olie in een warme wok. Roerbak de knoflook, de gember, de chilipeper en de lente-uitjes 30 seconden tot één minuut.
  5. Voeg de komkommer en sojasaus toe. Als je van zoet houdt, kun je een eetlepel honing toevoegen. Roerbak dit één minuut.
  6. Voeg het water toe en zet het vuur hoog tot bijna al het water verdampt is.

 

 

Tempeh:

Benodigdheden:

  • 1 blokje tempeh á 250 gram
  • 4 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels chilisaus
  • 1 eetlepel olie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • (Zonnebloem)olie
  • Meel of paneermeel

 

Bereidingswijze:

  1. Snij de tempeh in kleine staafjes.
  2. Maak een marinade met de ketjap, sambal, gembersiroop, chilisaus, olie en geperste knoflook. Stop dit samen met de tempeh in een (afsluitbaar) zakje en laat dit ongeveer een halve tot hele dag in de koelkast staan.
  3. Als de marinade is ingetrokken kun je ze paneren door eerst door het water en vervolgens door meel of paneermeel te halen. Ikzelf vind paneermeel lekkerder, mijn vriendin gewoon meel. Het een is niet beter dan de ander, probeer en kijk wat je lekker vindt.
  4. Verhit vervolgens de olie in een steelpannetje. Zorg dat dit een flinke laag is, je wilt de blokjes laten zwemmen.
  5. Als de olie heet is (dit kun je controleren door een kruimeltje in de olie te doen, bruist het, dan zit je goed) leg je de tempeh in de olie. Bak deze tussen de drie en vijf minuten goudbruin.

 

 

Sushi

Benodigdheden:

  • Sushirijst
  • Zeewierblad
  • De tempeh en komkommer van hierboven
  • Scheut rijstazijn
  • Sojasaus
  • Wasabi

 

Bereidingswijze:

  1. Maak de sushirijst volgens recept klaar. En zet een glas met water en een scheut rijstazijn naast je.
  2. Leg een zeewierblad klaar en leg er een klein laagje sushirijst op. Let op: houd aan de boven- en onderkant een kleine strook vrij.
  3. Op de strook het dichtst bij jou leg je de vulling, in ons geval de komkommer en tempeh.
  4. Druppel nu wat van het water met rijstazijn op de lege strook. Rol de sushi nu zo strak mogelijk op. Als je helemaal rond bent bevochtig je de sluiting met wat rijstazijn water.
  5. Snijd vervolgens de rol in plakjes en serveer het met sojasaus en wasabi.

 

 

Bon appetit:

 

Tot slot, luister niet te veel naar Hofmeester: ‘Improviseren vond hij geen teken van creativiteit, maar pure gemakzucht. Voor hem was het recept heilig. Een theelepel is een theelepel.’ Koken is altijd proeven, improviseren en bijstellen. Probeer ook wat nieuws, doe eens gek en varieer. Succes!

 

Tom Verstappen is werkzaam als programmamaker bij De Nieuwe Oost | Wintertuin en is al tijden het meest dyslectische lid van de redactie van Op Ruwe Planken. Hij is onderdeel van het maatschappijkritisch kunstkollektief De Naakte Waarheid en de voorman van eclectische garagemuziekgroep Misprint. Daarnaast probeert hij in zijn vrije tijd nog de master Europese Letterkunde af te ronden. (Foto door Hans Hondelink.)