Bij eb is je eiland groter

Corinne Heyrman Emma Ringelding  - 15 juli 2021

Drie van de tien borden die je in september langs de verschillende stemmen van het Nijmeegse stadseiland leiden

Door Smoove Business

 

In de maand september kun je de identiteit van het Nijmeegse stadseiland gaan ontdekken. Via tien borden leiden illustrator Emma Ringelding en schrijver Corinne Heyrman je langs de verschillende stemmen van het eiland en bieden ze je verschillende perspectieven op dit veelbesproken stukje grond. De borden zijn het resultaat van het onderzoek Bij eb is je eiland groter (naar de gelijknamige bundel van dichter K. Michel) een initiatief van Architectuurcentrum Nijmegen en De Nieuwe Oost | Wintertuin. Heyrman en Ringelding verbleven van 13 tot 15 juni op het eiland en aan wal. Hun verblijf resulteerde in tien borden met beelden van Ringelding en teksten van Heyrman die je in de maand september op het eiland kunt bezichtigen. Als preview publiceren we hier een kleine selectie.

Het stadseiland is nog maar enkele jaren oud, maar de grond bestaat al heel lang. Er zijn mensen die er hun hele leven wonen en desondanks veranderen van identiteit: van plattelandsbewoners werden ze stedelingen, zelfs eilandbewoners. Er zijn stedelingen die het stadseiland net ontdekt hebben. Een uniek stukje natuur zo dicht bij een stad. Er zijn plannen, al van voor de aanleg van het eiland, om te bouwen. Er zijn mensen die vinden dat de natuur en de rust gewaarborgd moeten blijven. Er zijn stemmen die zeggen dat het bouwgebied maar 6% van het eiland beneemt en dus niet schadelijk is. Er zijn personen die vinden dat er in een tijd van overbevolking en een nijpend woningtekort niet zo moeilijk gedaan moet worden over een klein stuk grond. Er zijn veel perspectieven. Om nog maar te zwijgen van de vogels, de talloze planten, de Schotse Hooglanders, de insecten, hazen en andere dieren In het gebied. De dealers die hun stukje vrijheid op het eiland gevonden hebben. De jongeren. De yuppen. De watersporters. De gemeente en de bewoners hebben grote uitdagingen voor de boeg om het stadseiland te waarderen en een vorm te geven waarin iedereen zich kan vinden, of is dat een utopie? Wat is de toekomst van het eiland?

 

 

 

Corinne Heyrman is schrijver, theater- en podcastmaker. Haar doel is om verhalen te vertellen in verschillende vormen, steeds in nauwe samenwerking met de maatschappij en de werkelijkheid. Heyrman schreef Het begin en zijn oneindigheid (2022), een roman die onderzoekt waar een psychische kwetsbaarheid precies begint en of die ook eindigt. Ze stond onder andere op de festivals Crossing Border, Lowlands en Winternachten. (Foto door Lin Woldendorp.)

Emma Ringelding is striptekenaar en illustrator. In 2015 rondde ze de opleiding Comic Design af aan kunstacademie ArtEZ te Zwolle en in 2019 behaalde ze haar diploma Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze werkte voor onder andere de Volkskrant, Zwijsen, Oerol, FNV, EPPO Stripblad, Ambo|Anthos uitgevers, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Strip 2000, Uitgeverij Dwarsligger, het Veteraneninstituut, Uitgeverij Nieuw Amsterdam en de Boekenkrant. In haar werk zoekt ze plekken waar literatuur en strip elkaar overlappen.