World Wide Wintertuin

Ange Jessurun Germaine Jong Loy  - 09 februari 2023

'Ik schreef letterlijk en figuurlijk alsof mijn leven ervan afhing…'

Afgelopen jaar publiceerden Curaçaose schrijvers Ange Jessurun en Germaine Jong Loy hun boeken Faya Lobi en Mica in theekleurig water via Wintertuin Uitgeverij, inmiddels is van beide boeken de tweede druk beschikbaar.
Onze directeur Frank Tazelaar was aanwezig bij de boekpresentaties op het Wintertuinfestival Curaçao en interviewde de makers. Ze spraken over hun schrijfproces, de betekenis achter deze persoonlijke verhalen en hun blik op de toekomst. Dit alles is vanaf nu te beluisteren in de podcast World Wide Wintertuin! 

 

Of lees het transcript.

 

 

 

Faya Lobi – Ange Jessurun

Atsjak vertrekt in 1865 vanuit Hongkong als contractant naar Paramaribo. Tijdens de oversteek verruilt hij uit angst voor zwarte mensen zijn achternaam met Jong Baw. Eenmaal in Suriname wordt hij echter verliefd op de zwarte Emelia, die met haar hele familie in 1859 vrijgekocht werd uit de slavernij. Hun kleinzoon Antonius vertrekt, ondanks tegenstand van zijn vader, naar Curaçao. Hier ontmoet hij Angela, de liefde van zijn leven. Deze liefde lijkt bijna onmogelijk te zijn. Faya Lobi is verkrijgbaar via de webshop van Wintertuin.

 

 

 

 

Mica in theekleurig water – Germaine Jong Loy

Virginia Foek Moi neemt je mee naar het regenwoud en naar Kraka, Suriname. Daar in het theekleurig kreekwater voelt ze zich veilig en vrij, de prinses met de eeuwige schat. Ze groeit op in de tijd van gemakshuisjes, olielampen en de geuren van onder meer trassi en kerrie in de straat. Virginia leeft in een periode waarin Suriname een kolonie is, onafhankelijk wordt en onder militair bewind raakt. Als jonge vrouw voelt ze het gewicht van het leven, maar ook van de dood, die haar en het Surinaamse volk verstikt. Ze wordt gedwongen een onontkoombaar besluit te nemen, maar haar roots blijven knagen. Mica in theekleurig water is verkrijgbaar via de webshop van Wintertuin.

 

 

Ange Jessurun levert al jarenlang een actieve bijdrage aan de vorming en ontwikkeling van cultureel bewustzijn en (moeder)taalbeheersing met speciale aandacht voor de jeugd. Deze thema’s lopen als een rode draad door haar levenskeuzes en loopbaan. Ze is co-auteur van diverse Papiamentstalige onderwijsmethodes en spiritueel moeder van Arte di Palabra, een succesvolle Papiamentstalige schrijfwedstrijd voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast publiceerde ze vier verzamelbundels. Faya Lobi is haar eerste Nederlandstalige roman en is gebaseerd op waargebeurde verhalen, herinneringen en historische documenten.

Germaine Jong Loy werkt als docent op Curaçao. Mica in theekleurig water is haar debuutroman en haar ode aan Suriname, het land waar ze geboren en getogen is. In 2008 schreef ze het kinderboek De gestolen stem, dat werd vertaald in het Papiaments (E stèm hòrtá). Verder zijn er verschillende korte verhalen en gedichten van haar gepubliceerd. Via haar one-womanshows op Curaçao maakte een groter publiek kennis met haar werk, waarin haar maatschappelijke betrokkenheid en de rol van de vrouw centraal stonden. Germaine schildert en heeft twee exposities op haar naam staan: Passie in kleur en Navelstreng. Ze is moeder van een dochter en een zoon.